Expozitia lui Ai Weiwei inca deschisa desi artistul se afla in detentie in China

Sculpturile celor 12 animale care alcatuiesc zodiacul chinez, create de Ai Weiwei, vor fi expuse in Grand Army Plaza, o intrare din Central Park, pana in iulie
Sculpturile celor 12 animale care alcatuiesc zodiacul chinez, create de Ai Weiwei, vor fi expuse in Grand Army Plaza, o intrare din Central Park, pana in iulie (The Epoch Times)

Sicul acestei expozitii nu este arta, ci mai degraba, autorul ei, artistul chinez si dizidentul Ai Weiwei, si faptul ca el a fost rapit de fortele de securitate chineze pe 3 aprilie si nu s-a mai auzit de el de atunci.

La dezvelirea "Cercului de animale / Capetele Zodiacului" in Grand Army Plaza intr-o dimineata umeda de miercuri, primarul New Yorkului Michael Bloomberg a fost clar in privinta asta.

"Buna dimineata. Este o onoare dulce-amara" au fost primele sale cuvinte. "Ai Weiwei n-a putut fi aici cu noi pentru dezvelirea ultimelor sale lucrari. ... El a fost retinut de guvernul chinez, si faptul ca nu stim unde este, sau cand va fi eliberat, este foarte tulburator".

Weiwei avea programat initial sa participe la eveniment. Absenta lui nefasta a insemnat ca incalcarile drepturilor omului in China au fost aduse in prim-planul discursului civic din New York City.

Cea mai mare parte a discursului lui Bloomberg, multe dintre raspunsurile lui la intrebarile venite din multime, si cei mai multi dintre ceilalti vorbitori de la eveniment au adresat problema libertatii de exprimare, si cum modul  brutal in care aceasta libertate este zdrobita de Partidul Comunist din China.

"Artistii risca totul pentru a crea", a declarat Bloomberg in comentariile pregatite. "Dar, artisti ca Ai Weiwei, care vin din locuri care nu apreciaza si protejeaza libertatea de exprimare, risca chiar mai mult decat atat. Dorinta sa de a lua aceste riscuri, si de a face fata consecintelor, vorbeste nu numai pentru curajul sau, ci, de asemenea, de dorinta indaratnica pentru libertate, care este in interiorul fiecarei fiinte umane."

A fost prima data cand Bloomberg a abordat problema drepturilor omului in China in public. El a fost constient de faptul ca modul franc in care a facut acest lucru va fi observat de Beijing. "Ei au o mare ambasada si consulat aici si cu siguranta acest lucru va ajunge in presa. ... Ei stiu cu siguranta ce se intampla", a spus el ca raspuns la o intrebare.

Un profesor proeminent de drept chinez de la Universitatea din New York, Jerome Cohen, a prezis ca acest caz al lui Weiwei va atrage atentia publicului larg despre abuzurile asupra drepturilor omului ale regimului. La un forum de la sfarsitul lunii martie el a spus ca rapirea lui Weiwei a fost un "moment definitoriu" pentru drepturile omului din China.

Un grup de artisti locali au venit pe scena pentru a citi criticile aspre din scrierile voluminoase si din benzile lui Weiwei. "Pretuieste-ti mintea si stai departe de ignoranta," a declarat artistul vizual Brice Marden. "Fara libertate de exprimare, nu exista o lume moderna, ci doar una barbara," a remarcat Alexandra Munroe de la Muzeul Guggenheim.

Cliff Sloan, in varsta de 53 de ani, fondatorul agentiei de marketing a Grupului Sloan, s-a alaturat multimii pentru a sprijini cauza. "Modul in care este tratat Ai Weiwei este impotriva fiecarei fibre a fiintei mele si a fiecarei fibre a ceea ce inseamna New York", a declarat ziarului The Epoch Times. "Cu cat se face public acest lucru, cu atat mai multa presiune se pune asupra guvernului chinez", a adaugat el.

In spatele lamentatiilor privind drepturile omului din China se afla arta in sine. "Cercul de animale / Capetele de Zodiac" are ca tema proiectarea unei fantani-ceas dintr-un adapost imperial din secolul al XVII-lea, de langa Beijing. Acest adapost a fost pradat de trupele franceze si britanice in 1860; capetele au fost furate. Weiwei a ceat alte 12 capete de zodiac din bronz, inspirate de versiunea istorica. Fiecare dintre ele cantareste 800 de kilograme si se afla deasupra unei coloane inalte de 6 picioare, pe primul pervaz al Fantanii Pulitzer.

Pentru ca se afla la o poarta de acces in Central Park, milioane de oameni vor vedea sculpturile inainte de a fi luate de acolo in luna iulie.

Weiwei este unul dintre cei mai renumiti artisti contemporani din China. El a tinut expozitii in intreaga lume, multe dintre ele extrem de critice fata de practicile chineze in domeniul drepturilor omului. Weiwei este cel mai renumit pentru proiectul din 2008 - Stadionul Olimpic - cunoscut sub numele de "Cuibul de pasare."

Cand a fost intrebat care este mesajul sau pentru liderii chinezi, Bloomberg a spus : "Acesta este un mesaj din partea Americii fata de intreaga lume, cum ca suntem locul unde oamenii pot veni si unde se exprima liber. China ar face bine sa asculte mesajul nostru si sa-l copieze".

"Noi nu ne vom da in laturi din a-l apara pe Ai Weiwei", a spus primarul.