Facebook ameninţă că va bloca transmiterea de ştiri în Australia, ca răspuns la o iniţiativă legislativă a parlamentarilor

(Chris Ratcliffe/Bloomberg/Getty Images)

Facebook ameninţă să blocheze utilizatorii australieni de la transmiterea de ştiri pe serviciile sale, inclusiv Instagram, ca răspuns la legislaţia propusă de parlamentarii australieni care vor obliga gigantul hi-tech să plătească companiilor media pentru conţinut.

Declaraţia Facebook în această privinţă survine la doar două săptămâni după ce Google a lansat o declaraţie publică împotriva legilor anunţate de trezorierul australian Josh Frydenberg.

În declaraţia publicată pe 1 septembrie, Will Easton, director general al Facebook pentru Australia şi Noua Zeelandă, a declarat că legislaţia nu înţelege dinamica internetului şi va afecta organizaţiile de ştiri.

„Presupunând că acest proiect devine lege, vom renunţa să permitem editorilor şi oamenilor din Australia să transmită ştiri locale şi internaţionale pe Facebook şi Instagram”, a spus el.

„Aceasta nu este prima noastră aleger, este ultima noastră opţiune. Dar este singura modalitate de a vă proteja împotriva unui rezultat care sfidează logica şi care va afecta - nu va ajuta - evoluţia pe termen lung a sectorului de ştiri şi mass-media din Australia", a adăugat el.

Trezorierul australian a răspuns în aceeaşi zi: „Australia adoptă legi care promovează interesul naţional. Nu răspundem la constrângeri sau la ameninţări puternice, idiferent de oriunde provin".

La 31 iulie, trezorierul a anunţat un nou cod, sau un model de negociere, care îi va obliga pe giganţii tehnologici Facebook şi Google să intre în negocieri cu companiile media pentru a plăti conţinutul de ştiri. Dacă negocierile eşuează, un arbitru independent ar mandata un acord.

Codul urmăreşte să răspundă preocupărilor legate de faptul că companiile media nu sunt compensate în mod corespunzător pentru crearea de conţinut, care este valorificat gratuit de Google şi Facebook pentru a genera trafic web pe propriile platforme, pentru care pot vinde apoi publicitate.

Potrivit lui Frydenberg: „Pentru fiecare 100 USD cheltuiţi de agenţii de publicitate din Australia pentru publicitate online ... 47 USD sunt pentru Google, 24 USD pentru Facebook şi 29 USD pentru ceilalţi participanţi.”

Atât Google, cât şi Facebook au ameninţat că îşi vor schimba radical modelele de afaceri şi că îşi vor retrage serviciile de ştiri ca răspuns la acţiunile guvernului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură