Facebook, Apple, YouTube şi Spotify elimină conţinutul lui Alex Jones

Alex Jones
Alex Jones (Getty Images)

Giganţii americani Apple, YouTube şi Facebook au şters podcast-urile şi canalele administrate de americanul Alex Jones, gazda unei emisiuni şi un aşa-zis susţinător al teoriilor conspiraţiei, afirmând luni că acesta a încălcat standardele comunitare.

Aceasta este una dintre cele mai ample măsuri a giganţilor Internetului de suspendare sau ştergere a conţinutului legat de conspiraţii.

De la înfiinţarea website-ului Infowars în 1999, Alex Jones şi-a atras un public numeros. Printre teoriile pe care le-a promovat a fost aceea că atacurile teroriste din New York şi Washington din 11 septembrie 2001 au fost puse la cale de elemente ale guvernului american, potrivit Reuters.

Facebook a susţinut că a şters conţinutul postat de Jones pentru că acesta ar fi “glorificat violenţa, lucru care nu se aliniază politicii noastre, şi foloseşte un limbaj necorespunzător atunci când descrie persoanele transgender, musulmanii şi imigranţii, lucru care încalcă politica noastră privind discursurile care incită la ură”.

Paul Joseph Watson, editor şi jurnalist la Infowars, a declarat într-o postare pe Twitter că decizia luată de cei trei giganţi hi-tech, împreună cu Spotify, reprezintă o cenzură şi urmăreşte să îi ajute pe democraţii americani în alegerile naţionale din această toamnă.

“Se consideră că Infowars a avut în mare parte un rol cheie în alegerea lui Donald Trump. Prin interzicerea Infowars, big tech-ul se implică într-un proces de interferare cu procesul electoral cu doar trei luni înaintea alegerilor cruciale de la mijlocul mandatului”, a scris Watson pe pagina de website a Infowars.

Luni, canalul lui Alex Jones de pe YouTube a afişat un banner care susţinea că acel cont a fost suspendat pentru încălcarea normelor comunitare. Un purtător de cuvânt a precizat într-un email că încălcarea repetată a unor politici – precum cele privind interzicerea discursului care incită la ură şi privind hărţuirea – a dus la închiderea conturilor.

Apple a şters majoritatea podcast-urilor Infowars şi un purtător de cuvânt a susţinut într-o declaraţie că această companie “nu tolerează discursul care incită la ură” şi că dezvoltatorii şi entităţile media trebuie să respectele normele sale.

Un singur program furnizat de Infowars, “realnews with David Knight”, a rămas luni pe platformele de podcast ale Apple. Buzzfeed a raportat anterior că Apple a şters biblioteca pentru cinci dintre cele şase podcast-uri ale lui Alex Jones, inclusiv emisiunile “War Room” şi “The Alex Jones Show”, o emisiune difuzată zilnic.