Facebook supus unei anchete penale pentru acorduri prin care Apple şi Amazon au accesat datele utilizatorilor

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg
Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg (Alex Wong/Getty Images)

Procurorii federali au deschis o anchetă penală privind tranzacţii de date încheiate de Facebook cu unii dintre cei mai mari producători de dispozitive mobile precum smartphone-uri şi tablete, potrivit publicaţiei New York Times (NYT).ers.

Potrivit termenilor acordurilor, despre care NYT a raportat în iunie 2018, Facebook a permis producătorilor de dispozitive, inclusiv Apple, Amazon şi Microsoft, să acceseze datele personale ale utilizatorilor săi, inclusiv liste de prieteni, informaţii de contact şi uneori chiar şi mesaje private, şi nu întotdeauna cu consimţământul utilizatorilor, scrie în raportul citat.

Potrivit NYT, un mare juriu din statul american New York a solicitat deja informaţii privind aceste tipuri de tranzacţii de la cel puţin doi producători de smartphone-uri şi alte dispozitive implicaţi în acest scandal.

Ştirile despre ancheta penală sunt cele mai recente dintr-o serie de controverse care planează asupra gigantului în social media cu 2 miliarde de utilizatori. Facebook încearcă să îşi reabiliteze imaginea publică pe fondul dezvăluirilor că a permis companiei Cambridge Analytica să acceseze într-o manieră neadecvată datele personale ale multora dintre utilizatorii săi şi pe fondul dovezilor tot mai multe privind modul în care platforma de social media a fost folosită pentru a răspândi informaţii eronate la alegerile prezidenţiale din SUA din 2016.

Acţiunile Facebook a pierdut 1,5% din valoare miercuri.

Parcă pentru a sublinia provocările cu care se confruntă Facebook, reţeaua socială a suferit miercuri una dintre cele mai puternice pene tehnice din istorie, utilizatorii şi companiile de publicitate neputând să acceseze site-ul o mare parte a zilei, potrivit Business Insider.

De asemenea, Facebook se confruntă deja cu perspectiva unor amenzi în valoare de câteva miliarde de dolari pentru a soluţiona investigaţiile privind confidenţialitatea desfăşurate de Comisia Federală pentru Comerţ din SUA şi de către alte agenţii. Însă o anchetă penală va ridica mizele în mod semnificativ.

Raportul NYT de miercuri, care a citat surse anonime, a susţinut că nu este clar pe ce anume este concentrată ancheta marelui juriu, care este monitorizată de procurorii federali, sau când a fost lansată.