Fantoma Dianei continuă să bântuie Casa Regală germană a Marii Britanii. Regina Elisabeta rămâne izolată

Fin de siecle şi pentru Coroana Marii Britanii, bântuită perpetuu de sfârşitul suspect al Dianei. Secretarul privat al Coroanei, Sir Christopher Geidt îşi dă demisia. William şi Kate sunt chemaţi în Londra.
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii în timpul unui discurs în Parlamentul britanic, Londra, 21 iunie 2017.
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii în timpul unui discurs în Parlamentul britanic, Londra, 21 iunie 2017. (WPA Pool/Getty)

Zilele acestea oriunde te uiţi dai peste un război care coace mocnit.

Casa Albă, Partidul Comunist Chinez, Siria, Tel Aviv, Teheran sau Bruxelles, indiferent dacă este numită Doamna-cu-Secera sau Noua-Ordine-Mondială, ea bântuie pe toată lumea. Intră şi prin palatele cele mai inaccesibile - Casa Regală a Marii Britanii nu este nici ea cruţată.

Conflictul care bântuie dinastia germană aflată la conducerea Marii Britanii este mult mai serios decât se poate ghici - a fost pus în lumină de demisia a doi dintre cei mai importanţi colaboratori ai Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, ambele prezentate brusc.

Momentul este şi el extrem de suspect.

Actuala Regină trebuie să plece la castelul Balmoral, Scotia, unde se va alătura soţului său Filip; Prinţul Charles de Wales şi Camilla sunt oaspeţi pe iahtul unui prieten miliardar, iar în curând vor ajunge la Birkhall în Highlands; prinţul Harry - în Africa, cu prietena sa Meghan Markle, în timp ce prinţul William şi Catherine Middleton se pregătesc să plece cu copiii la mare.

Trebuia să fie un august liniştit ca oricare altul, dar demisia lui Sir Christopher Geidt, secretar privat al Reginei în ultimii zece ani şi, conform publicaţiei Daily Mail, a asistentului personal al Reginei, Samantha Cohen, au scos la iveală diviziunile dintre Palatul Buckingham, reşedinţa suveranei, Clarence House, reşedinţa lui Charles şi Palatul Kensington, reşedinţa lui William, Kate şi Harry.

Situaţia, deja precară, a fost agravată de retragerea Prinţului Filip, Duce de Edinbugh, care, cu câteva zile în urmă a participat la ultimul său angajament public, numărul 22.219, după 70 de ani în serviciu. Sir Christopher a chemat birourile de presă ale lui Charles şi a tinerilor prinţi şi a ţinut un scurt discurs: odată cu retragerea la viaţa privată a prinţului Filip, regina va avea nevoie de sprijinul tuturor şi este nevoie ca activităţile de comunicare să fie coordonate pentru a evita incidente nefericite ca cele din trecut.

Dar nici Charles, nici William şi Harry nu par să fie de acord. Secretarul privat al Elisabetei nu a aprobat participarea celor doi fraţi în documentarul care o reamintea pe mama lor Diana, care a murit în urmă cu douăzeci de ani într-un "accident tragic" în Paris. La rândul său Charles şi biroul său de presă au exprimat critici, care au rămas limitate în camerele palatului, deoarece în documentar William şi Harry nu l-au menţionat pe tatăl lor, ca şi cum educaţia lor a depins doar de Diana.

Harry a acţionat, de asemenea, pe cont propriu: într-un lung comunicat a cerut ziarelor, de exemplu, să o lase în pace pe prietena sa americană Meghan Markle în pace tocmai în momentul în care Charles şi Camilla erau angajaţi într-o călătorie delicată în străinătate. Toată lumea a acordat atenţie comunicatului lui Harry, aşa că vizita Prinţului Charles a căzut în uitare înainte să se petreacă.

Regina Elisabeta a comandat lui William şi Kate să părăsească confortabila lor reşedinţă din Norfolk şi să revină să trăiască în Londra din toamnă, pentru a se ocupa de angajamentele reale. Acum, datorită faptului că şi regina şi-a redus apariţiile publice, ar trebui să fie o mai mare coordonare în familie, dar orice încercare a lui Christopher de a unifica birourile de comunicaţie a eşuat din cauza rezistenţei primite din partea Clarence House şi a Palatului Kensington, care, aparent, au diferite strategii şi interese de protejat.

În acest moment „Team Windsor “ pare mai divizată ca niciodată, copiii lui Charles aflându-se în perpetuă controversă cu tatăl lor şi soţia acestuia, Camilla - pe care nu au acceptat-o niciodată.

Pentru a face lucrurile şi mai rele, în aceste zile televiziunea britanică a difuzat casetele video pe care Peter Settelen, profesor de dicţie al Dianei, le-a înregistrat în 1993. Pe ele Prinţesa este invitată să vorbească orice îi trecea prin minte, pentru a obţine un discurs mai fluid.

Benzile au fost deja prezentate cu ani în urmă în Statele Unite şi sunt postate parţial pe youtube. Dar acum pot fi vizionate pentru prima dată la televiziunea din Marea Britanie.

Materialele ating subiecte sensibile - atât pentru Charles, Regină şi Filip, încă bântuiţi de fantoma morţii cu cântec a Dianei, căreia nu-i mai pot replica.

Se poate spune că, în acest moment, pentru Elisabeta vara se prezintă destul de dificilă. Sau mai rău: ele pot vesti că timpul a ajuns la final pentru coroana Marii Britanii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură