Faptele de vitejie ale "leilor" cu butelie. Azi cazul lui Doru Oprea, grenadă în coapsă, care a ratat artera femurală

Jandarmi în faţa clădirii Guvernului
Jandarmi în faţa clădirii Guvernului (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Despre faptele penale comise în cadrul asaltului pe care jandarmii l-au dat asupra protestatarilor din Piaţa Victoriei se vor mai scrie multe, astăzi, însă, am reuşit să îi luăm interviu lui Doru Oprea, al cărui caz este printre cele mai grave.

Doru a primit în picior o grenadă în timpul Mineriadei 2018 (imagini aici), astfel că a trebuit să fie operat la Spitalul Universitar. Mai jos, mărturia lui.

* * *

Am ajuns vineri la ora 14 la protest unde începuse să se strângă. La un moment dat au fost ceva incidente la partea dinspre Metrou Aviatorilor şi din momentul ăla au început să dea cu gaze. M-a şocat faptul că toţi jandarmii erau echipaţi de război, adică toţi aveau pistoale la brâu, erau cu scuturi, erau cu ţestoasele alea pe ei sau ce sunt alea. Aveau tuburi din acelea mari de metal cu gaze lacrimogene. Era atât de periculos încât nici nu trebuia să fii în jetul lui să te usture, adică oamenii din jur la vreo 10-20 de metri am văzut fete care vomitau, plângeau, şi eu am luat de vreo 7 ori doar trecând pe acolo plimbându-mă prin mulţime.

Am dat să plec pe la 10 şi eram pe la Antipa când s-au băgat caii acolo şi câinii în mulţimea de acolo s-a produs o busculadă şi atunci furios m-am întors în prima linie chiar acolo la partea dinspre Aviatorilor. Acolo am stat, cred că de la 10 la 11.

La un moment dat, au început să înainteze spre noi. Noi ne-am dat înapoi i-am întrebat ce fac, n-au zis nimic, şi atunci au început să dea cu tunul de apă. Atunci ne-am speriat, mulţimea a început să fugă, şi au început să cadă grenadele. Una m-a lovit în coapsă şi atunci am fugit pe ambulanţa SMURD de acolo din Aviatorilor şi de acolo a venit o altă ambulanţă şi m-a dus la Universitate, unde au spus că s-a declanşat codul roşu.

Undeva la 3 dimineaţa m-au operat mi-au scos capacul acela de grenadă din picior. Mă rog, mai am pe picioare vreo 7 plăgi, grenada aia cred că s-a spart în bucăţi şi mi-a rănit ambele picioare. Cam asta e povestea pe scurt.

Spuneai că acel capac a intrat chiar lângă artera femurală?

Da, aşa mi-a zis medicul - că a fost foarte aproape de artera femurală şi am avut noroc că nu mi-a secţionat-o, că nu mai ajungeam la Salvare.

Cum îţi explici ce s-a întâmplat vineri?

Nu ştiu, eu cred că au avut ordin să vină aşa blindaţi şi să spargă manifestaţia, altfel nu-mi explic, au fost sute de manifestaţii în Bucureşti în ultimii ani şi nu i-am văzut niciodată atât de bine pregătiţi de luptă şi de război ca acuma. Şi măcelul pe care l-am văzut în seara aia eu nu mi-l explic, eu nu l-am văzut decât la televizor şi în filme şi poate în Rusia am văzut aşa ceva. Dar eu în România n-am crezut că trăiesc aşa ceva. De la Mineriada de la televizor n-am mai văzut aşa ceva nici n-am crezut vreodată că mai trăim aşa ceva.

Mesajul tău pentru dna ministru de Interne şi pentru şefii Jandarmeriei?

Să le fie ruşine, au pus oameni să tragă în oameni [face pauză, n.r.]. Ăsta e mesajul meu.

Te gândeşti să pleci din ţară sau rămâi pe aici?

Deocamdată, rămân pe aici.

De unde vine pentru tine speranţa de viitor?

De la tinerii care vin din spate şi pe care i-am văzut în Piaţă. În 2012, când au început de fapt protestele, eram cam puţini. Mi-aduc aminte de plagiatul cu Ponta şi de protestul papioanelor când l-au demis pe Patapievici, mi-aduc aminte că mergeam la Universitate şi eram cam 100 de oameni. Dar văd că de-atunci au început să se strângă mai mult şi mai mult. N-am crezut niciodată că au să se strângă sute de mii în Piaţă, vreodată. (...)