Fără majoritate absolută la orizont, britanicii se pregătesc pentru un Parlament echilibrat

Premierul britanic David Cameron.
Premierul britanic David Cameron. (LUKE MACGREGOR / AFP / Getty Images)

Marea Britanie se îndreaptă spre un Parlament echilibrat după alegerile naţionale de joi, 7 mai, alimentând nesiguranţa cu privire la viitorul ţării în Uniunea Europeană, politica sa economică şi locul Scoţiei în Regatul Unit, susţine Reuters.

Cu trei zile înainte de cele mai strânse alegeri ale Marii Britanii din ultimele decenii, dezbaterile sunt dominate de perspectiva ca niciun partid să nu obţină o majoritate absolută cu care, ulterior, partidele mai mici să poată încheia alianţe.

Sondajele de opinie arată că Partidul Conservator al premierului David Cameron şi Partidul Laburist Britanic, condus de Ed Miliband, sunt cot la cot, niciunul dintre ele neaflându-se pe punctul de a prelua pe cont propriu controlul asupra Camerei Comunelor.

Dacă premierul Cameron este reales el a promis că va organiza un referendum cu privire la rămânerea sau plecarea ţării din UE în 2017, în timp ce ridicarea la putere a naţionaliştilor scoţieni – care au pierdut un referendum pentru independenţă anul trecut – generează o nesiguranţă continuă în legătură cu locul Scoţiei în Regatul Unit.

Rezultatul nesigur al alegerilor de joi reflectă faptul că naţionaliştii scoţieni ameninţă să depăşească Partidul Laburist într-o zonă pe care acesta din urmă a considerat-o cândva un fief. De asemenea, mai este reflectată ridicarea la putere a Partidului pentru Independenţa Regatului Unit (UKIP) – un partid anti-UE – ceea ce reprezintă un risc pentru împărţirea voturilor conservatorilor.

Laburiştii şi conservatorii vor câştiga probabil mai puţin de 300 de locuri fiecare, insuficient pentru o majoritate în Parlamentul cu 650 de locuri. Partidul Naţional Scoţian (SNP) ar putea obţine 50 de locuri, Liberal-Democraţii între 20 şi 30 iar UKIP mai puţin de 10 locuri.

Principalele două partide refuză să susţină public un al doilea Parlament echilibrat succesiv, o situaţie care va fi considerată drept o dovadă că priza lor la putere, veche de câteva decenii, a fost slăbită permanent, adaugă Reuters.

Liderul UKIP, Nigel Farage, a declarat duminică că sistemul britanic de tipul “câştigătorul preia toată puterea electorală” – care favorizează principalele două partide, din moment ce nu oferă reprezentare pentru candidaţii de pe locul 2 sau 3 – este “falimentat.”

Viziunea sa este împărtăşită în rândul partidelor mai mici şi apelurile pentru o reformă electorală probabil vor fi auzite din ce în ce mai tare după alegeri. Dar, niciunul dintre cele două partide principale nu doreşte prea mult să schimbe situaţia.

Se estimează că indiferent cine iese învingător, negocierile pentru formarea următorului guvern vor dura mai mult de 5 zile – aşa cum s-a întâmplat în 2010, când s-a format coaliţia de la guvernare – şi probabil vor fi implicate mai multe partide.

Drumul laburiştilor către putere va fi probabil cu ajutorul SNP, care în cele din urmă doreşte independenţa pentru Scoţia. Ambele partide au exclus o coaliţie oficială, iar laburiştii au anunţat că nu doresc niciun acord neoficial cu SNP. Cu toate acestea, mulţi analişti consideră că laburiştii şi-ar putea reconsidera poziţia după alegeri.

Conservatorii îşi vor îndrepta atenţia către liberal-democraţii lui Nick Clegg pentru a continua acţiunile guvernului actual. Dar această soluţie ar fi viabilă numai dacă Clegg şi Cameron depăşesc aşteptările şi câştigă suficiente locuri între ei pentru a forma împreună o majoritate. Clegg este de asemenea deschis să colaboreze cu laburiştii, conform Reuters.

Pe lângă provocarea ortodoxiei politicii britanice, gama complexă de scenarii care s-ar putea dezvălui după 7 mai este studiată îndeaproape de pieţele financiare, în condiţiile în care laburiştii şi conservatorii oferă planuri foarte diferite pentru administrarea finanţelor celei de-a cincea economii a lumii.

Deşi există puţine semne pe moment că pieţele britanice de acţiuni şi obligaţiuni sunt afectate de perspectiva unui Parlament echilibrat, pieţele valutare încep totuşi să prezinte o oarecare nelinişte de fundal.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe