Fasole boabe cu ciolan afumat şi cârnaţi la cuptor

Fasole cu ciolan la cuptor
Fasole cu ciolan la cuptor (Maria Matyiku / Epoch Times)

Fiind extrem de populară şi îndrăgită în orice zonă a ţării, există o varietate destul de bogată de reţete de mâncare cu fasole.

Vă prezentăm mai jos o reţetă de fasole albă cu ciolan deosebit de gustoasă preparată la cuptor.

Ingrediente:
2 căni de fasole albă uscată
un ciolan de porc mai mic (sub 1 kg)
sare, piper, paprică după gust
2-3 frunze de dafin
150 g cârnaţi afumaţi
2 linguri ulei
2 căţei de usturoi
2 cepe potrivite
2 ardei
2-3 linguri de bulion
Pătrunjel, leuştean sau tarhon

Modul de preparare:

Fasolea se pune la înmuiat în apă călduţă (de preferat de seara până dimineaţa).
După ce s-a înmuiat, se pune la fiert în apă rece şi se lasă până când dă câteva clocote, după care se varsă apa. Peste fasolea scursă de apă, se toarnă apă fierbinte şi se pune din nou la fiert, adăugând o linguriţă de sare. Se lasă să fiarbă la foc mic, până când fasolea începe să se înmoaie.

Între timp, ciolanul se condimentează cu sare, piper şi paprică şi se pune la cuptor, într-o cratiţă cu capac în care se adaugă apă cam de două degete. Se adaugă foile de dafin şi se acoperă. Din când în când se ia capacul deoparte iar ciolanul se stropeşte cu apă din cratiţă, pentru a nu se usca. Se mai adaugă apă dacă e nevoie. Durata de coacere variază în funcţie de mărimea ciolanului. Ciolanul este gata atunci când carnea de pe os se desprinde uşor.

Într-o tigaie punem 2 linguri de ulei, apoi adăugăm cârnaţii afumaţi tăiaţi în rondele. Îi lăsăm până când prind o crustă uşoară, apoi îi întoarcem şi adăugăm usturoiul zdrobit, ceapa tăiata mărunt şi ardeiul tăiat rondele.

Când fasolea începe să se înmoaie, o strecurăm şi o amestecăm cu cârnaţii, ceapa şi ardeii, după care o turnăm în oală peste ciolan. Se pun apoi 2-3 linguri de bulion şi se potriveşte de sare. O lăsăm pe plită până când începe să dea primele clocote după care punem cratiţa la cuptorul încălzit la 180o C şi lăsăm să fiarbă până când atât fasolea cât şi legumele şi carnea sunt pătrunse.

După ce scoatem fasolea din cuptor presărăm puţin pătrunjel, leuştean sau tarhon tocat mărunt. Se serveşte cu ceapă, ardei iute sau cu murături după preferinţă. Poftă bună!