FBI acuză Coreea de Nord de atacuri cibernetice împotriva Sony. Obama:"Vom răspunde provocării"

(SAUL LOEB / AFP / Getty Images)

În urma ameninţărilor primite de la hackeri, studiourile Sony Pictures au anulat lansarea filmului 'The Interview', o comedie despre un complot fictiv de asasinare a liderului nord-coreean Kim Jong-un.

"Sony a greşit retrăgând filmul după atacul cibernetic atribuit guvernului Coreei de Nord", a declarat preşedintele Barack Obama în timpul conferinţei de sfârşit de an. "Împărtăşesc îngrijorarea - a explicat acesta - dar au făcut o greşeală'' retrăgând filmul The Interview. ''Nu putem accepta ca un dictator să-şi impună cenzura în SUA, pentru un film satiric; atunci, dacă intervin pentru a opri ştiri sau un documentar, sau chiar să ameninţe producătorii?''

Acestea sunt comentariile preşedintelui SUA la notificarea FBI conform căreia, în prezent, există "suficiente informaţii pentru a concluziona că guvernul nord-coreean este responsabil pentru atacul informatic asupra Sony Pictures Entertainment". În declaraţia Biroului Federal de Investigaţii se subliniază faptul că episodul a afectat o companie americană şi a anulat dreptul la exprimare a cetăţenilor americani. "Aceste acte de intimidare merg mult dincolo de limitele comportamentului acceptabil", se menţionează în declaraţie.

Potrivit presei americane mai multe opţiuni au fost prezentate preşedintelui SUA după atac. Printre acestea, posibilitatea de sancţiuni economice şi bancare, dar, potrivit oficialilor de la Casa Albă, nu pentru a include Coreea de Nord în lista ţărilor sponsori ai terorismului, aşa cum se indica iniţial. Preşedintele a spus că SUA va răspunde la atacul cibernetic împotriva Sony "proporţional, în modul şi în momentul în care vom hotărî".

Obama a subliniat, de asemenea, că Statele Unite şi-au consolidat infrastructura de securitate a informaţiilor, dar că "din când în când pot exista încălcări de acest tip."

Potrivit declaraţiilor unei surse CNN, hackerii au postat mesajul în noaptea de joi spre vineri, pe o listă de manageri ai companiei. "Acum nu vrem ca filmul să iasă, să nu fie difuzat şi distribuit sub nicio formă, pe DVD sau prin intermediul pirateriei", au scris hackerii, "vrem ca totul legat de film, inclusiv trailer-ul, să fie îndepărtat din fiecare site imediat". "Avem încă datele dvs. private sensibile şi ne asigurăm că sunt în siguranţă, cu excepţia cazului în care vor fi ulterior probleme", au ameninţat atacatorii. Din această cauză, CEO-ul companiei, Michael Lynton, a declarat că "nu a avut alternative" privind anularea. "Am făcut greşeli", spune Lynton, replicând preşedintelui american, Barack Obama.