FBI face lobby pentru interzicerea criptării comunicaţiilor

FBI a declarat că tehnologia de criptare a comunicaţiilor subminează eforturile de menţinere a siguranţei naţionale. Dar, câţiva oficiali din sectorul informaţional au susţinut că temerile sunt exagerate, deoarece noile tehnologii oferă investigatorilor mijloace eficiente pentru a urmări suspecţii.
(Captură Foto)

Directorul FBI James Comey a declarat marţi că investigatorii federali încă nu au reuşit să acceseze conţinutul unui telefon mobil ce aparţine unuia dintre teroriştii care au desfăşurat atacul din San Bernardino, adăugând că nereuşita se datorează tehnologiei de criptare a informaţiilor.

Comey a declarat Comitetului Informaţional din cadrul Senatului că fenomenul blocării comunicaţiilor - datorită unei tehnologii mai sofisticate şi a unei utilizări mai largi a criptării – afectează în mod semnificativ operaţiunile de aplicare a legii, inclusiv investigaţiile asupra crimelor, accidentelor rutiere, a traficului de droguri sau a proliferării pornografiei infantile.

“Încă nu am reuşit să accesăm telefonul unuia dintre acei criminali”, a precizat Comey, făcând referire la atacul din San Bernardino din 2 decembrie 2015.

Syed Rizwan Farook, în vârstă de 28 de ani, a lansat în oraşul californian, împreună cu soţia sa Tashfeen Malik, de 29 de ani, un atac inspirat de grupul Statul Islamic, omorând 14 persoane.

Comey şi alţi oficiali federali au avertizat de mult timp că tehnologia de criptare a datelor prezintă o provocare pentru agenţiile de aplicare a legii şi de menţinere a securităţii naţionale.

Experţii în tehnologie şi susţinătorii dreptului la intimitate se opun aşa-zisului acces “lăturalnic”, susţinând că autorităţile vor expune date pentru actori rău intenţionaţi şi vor submina securitatea generală a Internetului.

Un studiu publicat luna trecută de Centrul Berkman pentru Internet şi Societate, de la Harvard, a citat câţiva foşti şi actuali oficiali din domeniul informaţiilor afirmând că temerile privind criptarea datelor sunt exagerate, parţial deoarece noile tehnologii au oferit investigatorilor mijloace fără precedent pentru a monitoriza şi urmări suspecţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe