Federica Mogherini: Suntem gata să creştem asistenţa financiară pentru a sprijini agenda ambiţioasă a Guvernului de la Chişinău

Maia Sandu a reiterat angajamentul Guvernului de a implementa prevederile Acordului de Asociere cu UE notând existenţa sprijinului cetăţenilor R. Moldova care îşi doresc să aibă justiţie acasă, să ştie că banii şi proprietatea publică sunt în siguranţă, la fel şi investiţiile private.
Maia Sandu şi Federica Mogherini în cadrul conferinţei de presă, 30.09.2019
Maia Sandu şi Federica Mogherini în cadrul conferinţei de presă, 30.09.2019 (gov.md)

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini a declarat luni, 30 septembrie, în cadrul unei conferinţe de presă care a încheiat cea de-a cincea reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană că în curând ar putea fi eliberată prima tranşă din ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro promis Chişinăului, dar blocat din cauza unor derapaje ale fostei guvernări.

„Suntem gata să creştem asistenţa financiară pentru a sprijini agenda ambiţioasă a guvernului. Toate acestea sunt un semnal clar al aprecierii pe care o avem faţă de reformele pe care le-aţi făcut deja”, a adăugat înaltul oficial UE, menţionând că reforma sistemului judiciar şi cea a Procuraturii sunt chestiuni vitale, care vor permite crearea unui mediu de afaceri mai puternic şi vor stimula investiţiile.

Premierul Maia Sandu a reiterat angajamentul guvernului de a implementa prevederile Acordului de Asociere cu UE notând existenţa sprijinului cetăţenilor R. Moldova „care îşi doresc să li se facă dreptate, să aibă justiţie acasă, să ştie că banii publici, proprietatea publică sunt în siguranţă, la fel şi investiţiile private”.

„Aceste lucruri se fac în primul rând pentru cetăţenii Republicii Moldova, indiferent dacă vorbim despre reforme care să îmbunătăţească mediul economic, cel de afaceri sau dacă vorbim de reformele în justiţie. E îmbucurător faptul că putem să obţinem cele două tranşe din asistenţa macrofinanciară până la sfârşitul acestui an”, a precizat prim-ministrul.

Consiliul de Asociere reprezintă formatul de dialog instituţionalizat între RM-UE, la cel mai înalt nivel în ierarhia structurilor comune create prin Acordul de Asociere. Reuniunile Consiliului de Asociere se organizează anual, delegaţiile fiind conduse de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate şi prim-ministrul Republicii Moldova.