Federica Mogherini: UE înţelege atacul asupra Siriei, dar cere tratative de pace

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini.
Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini. (Geoffroy van der Hassel/AFP/Getty Images)

Federica Mogherini, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, a declarat luni la o conferinţă de presă, că UE “înţelege” necesitatea loviturilor aeriene lansate de SUA, Franţa şi Marea Britanie împotriva Siriei, însă a precizat că blocul cere reluarea tratativelor pentru pace.

Conferinţa de presă a avut loc după o întâlnire a miniştrilor de Externe ai UE pe tema presupusului atac chimic din 7 aprilie din oraşul sirian Douma, în apropierea Damascului, pentru care a fost învinuit guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, deşi nu au fost prezentate dovezi incontestabile.

Mogherini a declarat că statele membre au manifestat o “unitate deplină” şi au cerut organizarea unui summit în Bruxelles săptămâna viitoare pentru a încuraj discuţiile pentru pace.

“Toate statele membre au dorinţa clară şi puternică de a folosi conferinţa de săptămâna viitoare din Bruxelles ca o oportunitate de relansare, împreună cu ONU, a procesului politic pentru soluţionarea crizei din Siria”, a precizat Mogherini.

“Singurul mod de a evita transformarea crizei siriene într-o confruntare regională sau globală mai amplă este acela de a aplica presiune asupra părţilor, şi în special asupra regimului sirian, pentru a veni la Geneva cu intenţii bune la negocieri”, a adăugat ea.

Mogherini a afirmat că summitul din Bruxelles va fi folosit pentru a aplica presiune asupra regimului Assad şi aliaţilor săi ca să “pună capăt suferinţei şi să nu mai fie ucis un număr atât de mare de cetăţeni sirieni”.