Federica Mogherini: Vizita mea la Chişinău este un semnal de relansare a relaţiilor între R. Moldova şi UE

Federica Mogherini şi Maia Sandu au discutat despre investigarea fraudei bancare şi recuperarea banilor, organizarea alegerilor locale libere şi corecte dar şi despre promovarea intereselor R. Moldova pe plan extern.
Maia Sandu şi Federica Mogherini la Chişinău
Maia Sandu şi Federica Mogherini la Chişinău (gov.md)

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, aflată într-o vizită oficială la Chişinău a declarat în cadrul intrevederii cu prim-ministrul Maia Sandu că vizita sa la Chişinău este un semnal al importanţei pe care o atribuie UE parteneriatului cu R. Moldova, apreciind determinarea Guvernului în implementarea agendei de reforme.

„Vizita mea este un semnal de relansare a relaţiilor între R. Moldova şi UE. Astăzi vedem schimbări pozitive în R. Moldova, pentru care am lucrat cu toţii împreună. Simţim responsabilitatea să sprijinim R. Moldova nu doar financiar, politic, dar şi cu semnale foarte clare şi vizibile”, a adăugat Mogherini, precizând că UE va continua să ofere susţinere în realizarea agendei de reforme şi ar putea mări chiar şi sprijinul financiar.

Prim-ministrul Maia Sandu a apreciat asistenţa continuă oferită R. Moldova, menţionând că 70% dintre exporturi merg spre UE, peste 6 mii de companii autohtone au beneficiat de susţinere din partea UE, au fost create peste 3 mii de locuri de muncă şi reabilitaţi peste 700 de kilometri de drum cu ajutorul UE.

Potrivit unui comunicat, oficialii au mai discutat despre principalele acţiuni pe care este concentrat în prezent guvernul: reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei, precum şi alegerea unui Procuror General profesionist şi integru. Alte subiecte abordate au fost investigarea fraudei bancare şi recuperarea banilor, organizarea alegerilor locale libere şi corecte dar şi despre promovarea intereselor R. Moldova pe plan extern.

În context, Maia Sandu a ţinut să sublinieze că Acordul de Asociere cu UE şi politica de integrare europeană oferă R. Moldova cea mai realistă şansă de creare a unui stat funcţional deoarece măsurile incluse în document vor duce la îmbunătăţirea standardelor de viaţă ale cetăţenilor.