Fenechiu: Regula alianţei cu "ciocoii roşii" de la PSD este supunerea oarbă. Este expresia supremă a bătăii de joc

Dan Diaconescu vs Victor Ponta
Dan Diaconescu vs Victor Ponta (Ioana Florea Nuţ / Epoch Times România)

Liderul deputaţilor PPDD, Daniel Fenechiu, a declarat, pe blogul personal, că eşecul de la europarlamentare pe care l-a înregistrat formaţiunea, nu numai că nu a fost asumat de conducerea partidului, ba mai mult, a fost "identificată" o soluţie pentru viitorul PPDD-ului, alianţa cu PSD, de care nu mulţi membri sunt mulţumiţi.

"Recenta alianţa cu PSD-ul a nedumerit şi/sau contrariat pe mulţi dintre membrii şi simpatizanţii PPDD. Care, după usturătorul eşec de la europarlamentare – când PPDD-ul a obţinut un scor electoral de 3,67%, deşi obiectivul stabilit, asumat şi promovat public de preşedintele partidului era de "minimum 20%"- se aşteptau la cu totul altceva, respectiv la o restructurare din temelii a partidului şi la o reconstrucţie a tuturor structurilor… Evident, toţi oamenii de bună credinţă din partid se aşteptau la o asumare a eşecului, urmată de o "demisie de onoare" a întregii conduceri a PPDD, organizarea unui Congres şi alegerea unei noi conduceri, formată din lideri credibili, cu imagine bună şi rezultate", a subliniat acesta.

Adică oamenii aşteptau responsabilitate şi un nivel de seriozitate de la conducătorii lor, susţine Fenechiu, adăugând că, mai mult decât atât, oamenii aşteptau un plan de viitor sau măcar un plan care să-i convingă că există un viitor. Însă, aşteptările "bazei partidului" nu s-au concretizat, iar preşedintele PPDD, Simona Man, nu numai că nu şi-a asumat eşecul dar a şi susţinut că de fapt nu există vinovaţi pentru acest eşec.

"Şi, în aceste condiţii, neexistând vinovaţi – poate doar soarta nemiloasă… – nu vor exista nici măsuri… În schimb a fost "identificată" o soluţie pentru viitorul PPDD-ului, alianţa cu PSD… Inspirată parţial, probabil, din soluţiile altor perdanţi ai alegerilor europarlamentare… Spun parţial şi sper - din respect pentru cei care ne-au votat, că inspiraţia s-a oprit la… alianţa politică. Impusă cu forceps-ul, alianţa cu PSD-ul s-a concretizat în nici o lună de la începerea negocierilor, prin semnarea unui "Acord politic la nivel guvernamental, parlamentar şi teritorial (consilii locale şi judeţene). Ca o alianţa totală, la toate nivelurile - parlamentar, guvernamental, administraţie publică locală… Justificată de preşedintele PPDD şi apropiaţii acesteia prin "scopul oricărui partid politic este accederea la guvernare şi resurse…", a evidenţiat Fenechiu.

Liderul PPDD a vorbit şi despre dezamăgirea membrilor de partid şi simpatizanţilor formaţiunii după decizia luată de la centru de a se alia cu "ciocoii roşii" de la PSD şi de a deveni o anexă a acestui partid.

"Dezamăgirea faţă de alianţa cu PSD a îmbrăcat şi îmbracă forme diferite. Mulţi membrii şi simpatizanţi, scârbiţi de alianţa cu "ciocoii roşii", fie au făcut pasul înapoi, fie au migrat pe dreapta, fie nu mai vor să audă nici de politică, nici de PPDD… Alţii, în special din rândul consilierilor locali şi judeţeni, au nesocotit ordinele de la centru şi, asumându-şi riscul excluderii, au susţinut alianţe cu dreapta… În fine, consilierii care au respectat întru totul linia partidului - fie de teama excluderii, fie din motive ce ţin de disciplină de partid, fie din convingere - şi s-au aliniat pentru alianţa cu PSD-ul, constată cu mâhnire că PPDD-ul a devenit o anexă a PSD… Regulile de repartizare a funcţiilor pe baza algoritmului nu se respectă - pesediştii, fie trag de timp, fie refuză să le atribuie PPDD-iştilor, fie le atribuie pesediştilor vopsiţi în violet, tăricenilor sau UNPR-iştilor", a explicat acesta.

Daniel Fenechiu a afirmat că aproape toate deciziile "în alianţă" sunt luate de PSD fără consultarea PPDD-iştilor care trebuie să le susţină în orb şi "pe încredere, în baza acordului", propunerile şi solicitările PPDD-ului sunt amânate sine-die cu motivaţii puerile.

"Practic regula alianţei este supunerea oarbă... Expresia supremă a bătăii de joc la care sunt supuşi liderii judeţeni PPDD când solicită respectarea protocolului este răspunsul pe care îl primesc de la şefii PSD ai judeţelor, la mai bine de o lună de la semnarea înţelegerii: "Nu am primit încă de la Bucureşti textul înţelegerii... Ştim că s-a semnat, dar până când nu îl primim oficial nu putem discuta nimic altceva decât că trebuie să votaţi cu noi... Dar până în Septembrie sigur îl primim...", mai scrie liderul deputaţilor PPDD.

Fenechiu susţine că stările care caracterizează organizaţile locale ale PPDD sunt dezamăgirea, dezgustul, resemnarea, furia şi dispariţia oricărei speranţe. Deşi a cerut în mod expres convocarea unui congres al partidului, în cadrul căruia să fie aleasă o nouă conducere acest lucru nu s-a materializat.

"Exuberanţi sunt doar titularii sinecurilor sau cei care le aşteaptă pe următoarele… Maxim câteva sute… Suficienţi pentru un Congres de aplaudaci… După dezastrul de la europarlamentare am solicitat convocarea Congresului… Atât în BNC şi în Grupul parlamentar, cât şi în mod public… Înainte să aflu de viitorul luminos pe care îl prefigurează alianţa cu PSD… Îmi menţin opinia: doar un Congres, care să dea partidului o nouă conducere - viabilă, reprezentativă, credibilă, consecventă şi vizionară - şi care să decidă restructurarea din temelii a partidului, mai poate însemna o şansă pentru PPDD... Altminteri or să rămână în partid doar "transferurile", infiltraţii şi oportuniştii… Cam puţini pentru a încerca trecerea pragului în 2016", a concluzionat Fenechiu.