Festivalul Serile Filmului Românesc dedicat lui Cristian Mungiu

Serile Filmului Românesc (SFR) vor începe în această primăvară, de Ziua Regalităţii, cu invitaţi speciali şi filme româneşti din toate timpurile. Ediţia a VIII-a a SFR se va desfăşura între 10 şi 14 mai, sub atenta supraveghere a Ambasadorului Cultural Irina – Margareta Nistor, care va reprezenta festivalul pentru al doilea an consecutiv.
Serile Filmului Românesc
Serile Filmului Românesc (festivalsfr.ro)

Ediţia din acest an a Festivalului Serile Filmului Românesc îi este dedicată regizorului Cristian Mungiu. Cinefilii şi îndrăgostiţii de film românesc vor avea ocazia să se întâlnească cu regizorul în prima zi de festival. Noutatea din acest an este că selecţia filmelor din festival este realizată chiar de invitatul special – Cristian Mungiu, în colaborare cu Ambasadorul cultural, Irina – Margareta Nistor.

Cristian Mungiu la SFR: Gală, retrospectivă şi prieteni din cinematografie

În 2017, Cristian Mungiu revine acasă, pentru a fi sărbătorit, pentru a-i fi sărbătorite filmele şi contribuţia adusă cinematografiei româneşti. Festivalul va fi deschis de o Gală dedicată împlinirii unui deceniu de când regizorul a fost premiat cu Palme dʹOr pentru filmul 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes. Festivalul va aduce în atenţie acest fapt, iar Gala de zece ani va reuni emoţia trecerii timpului peste acest film, precum şi oamenii care fac parte din distribuţie şi producţie. Gala se va desfăşura la Ateneul din Iaşi, iar detaliile vor fi anunţate ulterior de către organizatori.

Cristian Mungiu: „M-am bucurat să aflu că la Iaşi se organizează un festival de film românesc şi m-aş bucura să ştiu că spectatorii îşi regăsesc interesul pentru filmele noastre – mai vechi şi mai noi. Pe vremea copilăriei mele erau şapte săli de cinematograf în oraş şi ar fi grozav dacă Serile Filmului Românesc ar fi coagulantul care să facă să se reechipeze/ redeschidă pentru publicul local cât mai multe săli de calitate, în care vizionarea filmelor să fie o plăcere şi nu o grea încercare. În ce mă priveşte, mă întorc întotdeauna cu bucurie la Iaşi şi cu atât mai mult am s-o fac anul aceasta, când se împlinesc 10 ani de la Palme d’Or-ul pentru 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile.

Am profitat de oferta pe care mi-a făcut-o inimosul organizator al festivalului, Andrei Giurgia şi i-am propus în selecţia pentru această cea de a 8-a ediţie a festivalului unele dintre cele mai bune titluri din ceea ce critica de film a numit Noul Cinema Românesc. Din ce ştiu, filmele vor fi însoţite de regizorii sau actorii lor, aşa că o să aveţi ocazia să îi întrebaţi pe viu pe cineaşti de ce se mănâncă atâta ciorbă în (filmele din) România şi alte lucruri care v-ar mai interesa. Să ne vedem cu bine pe 10 mai.”

Regizorul vine la Serile Filmului Românesc, unde se va întâlni cu prietenii de platou, colegii de regie, cu care a colaborat şi cu actorii alături de care a realizat filmele. Programul festivalului include o retrospectivă a filmelor regizate de Cristian Mungiu, alese chiar de el pentru a fi văzute pe marele ecran la Iaşi: Occident (2002), 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (2007), Amintiri din epoca de aur 1şi 2 (2009), După dealuri (2012), Bacalaureat (2016).

Cristian Mungiu este regizor român, născut în anul 1968 în Iaşi, România. Înainte de a studia filmul, a lucrat ca profesor şi jurnalist în presa scrisă, radio şi televiziune. Debutul în lungmetraj l-a avut cu Occident, film ce a avut premiera în Quinzaine des Realisateurs la Cannes, în 2002, fiind un hit pentru audienţa din România.

În 2007, cel de-al doilea film al său, 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile a fost premiat cu Palme d’Or la Cannes. Filmul a primit ulterior mai multe premii pentru Cel mai bun film al anului din partea mai multor asociaţii internaţionale de critici de film. De asemenea, a câştigat premiile European Film Academy pentru Cel mai bun film şi Cel mai bun regizor.

S-a reîntors la Cannes în 2009 ca scriitor – producător – co-regizor, cu filmul episodic şi colectiv Amintiri din Epoca de Aur şi ca scriitor-regizor în 2012 cu După Dealuri – premiat cu două premii pentru Cel mai bun scenariu şi Cea mai bună actriţă.

Cristian Mungiu a făcut parte din juriul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes în 2013. Bacalaureat este al cincilea film prezentat la Cannes, premiat cu titlul Cel mai bun regizor în 2016.

Irina – Margareta Nistor (Ambasadorul Cultural al SFR), despre ediţia din 2017 a Festivalului SFR: „Capitolul 8, (un infinit răsturnat), din acestă frumoasă poveste, ticluită de studenţii din Moldova lui Ştefan cel Mare, va aduna din nou spectatori de toate vârstele, nerăbdători să-i întâlnească pe invitaţii de pe marele ecran, care vor descinde în sălile oraşului, la ceas de seară, şi nu numai, să-şi depene amintirile de la filmări şi să răspundă, cu răbdare, la tirul de întrebări al pasionaţilor, din partea locului. Mă bucur nespus de onoarea de a fi şi de astă dată acreditată ambasadoare în ţara pe care aş numi-o Cinefilia, şi sper să nu mi se termine prea curând mandatul, că demisia sigur nu mi-o dau în veci!

Andrei Giurgia (Directorul SFR), despre ediţia a VIII-a: „În cele cinci zile de festival vor fi proiectate pe marele ecran peste 50 de producţii cinematografice, la care vor fi invitaţi peste 60 de personalităţi ale filmului românesc. În acest an, la Serile Filmului Românesc, va fi realizat „un regal” al filmului românesc, cu producţii reprezentative pentru fiecare perioadă a cinematografiei româneşti”.

Organizator: ARTIS. Iniţiator, partener principal: Asociaţia Studenţilor Jurnalişti. Partener cultural oficial: Ateneul din Iaşi. Perioadă: 10- 14 mai (2017). Ambasador cultural: Irina Margareta Nistor. Scop principal: Promovarea cinematografiei româneşti şi readucerea publicului în faţa acesteia.