Ficăţei de raţă cu ciuperci - un aperitiv delicios şi rafinat

Ficatul de raţă, considerat o delicateţe, se remarcă prin gustul uşor dulceag, dar prin şi textura fină şi bogată. Se poate consuma într-o varietate de forme: de la aperitive, paste şi pateuri, salate, supe, aspic sau diverse umpluturi.
Ficat de raţă cu ciuperci  şi ceapă camarelizată
Ficat de raţă cu ciuperci  şi ceapă camarelizată (Maria Matyiku / Epoch Times)

Vă sugerăm un aperitiv aspectuos şi gustos din ficat cu ciuperci, la care se adaugă câteva rondele de ceapă caramelizată şi un dressing simplu şi fin din sirop de curmale sau arţar şi oţet balsamic.

Este un aperitiv care nu necesită mult timp de preparare şi care ne poate salva atunci când avem de pregătit mese festive sau avem musafiri neaşteptaţi şi suntem în criză de timp.

Ingrediente:

200 g ciuperci, 1 lingură de ulei sau o bucăţică de unt, 1 lingură de suc de lămâie,

1 ceapă roşie tăiată în circular, 1 linguriţă de unt pentru caramelizarea cepei,

250 g ficat de raţă,1 lingură de ulei,

sare şi piper după preferinţă,

Dressing:4 linguri de sirop de curmale sau arţar,4 linguri de oţet balsamic

Ficat de raţă cu ciuperci
Ficat de raţă cu ciuperci (Maria Matyiku / Epoch Times)

Modul de preparare:

Mai întâi se începe cu prepararea ciupercilor. Acestea se curăţă de impurităţi cu un prosop de hârtie sau o bucată de pânză moale, apoi se taie în felii şi se stropesc cu puţină zeamă de lămâie, pentru culoare şi adaos de gust.

Ciupercile se pun apoi într-o tigaie, se adaugă o lingură se ulei, sare şi piper şi se pun la foc mediu, amestecând din când în când. Sunt gata când apa lăsată de ciuperci se evaporă, iar feliile de ciuperci devin uşor aurii pe părţi.

Ficat de raţă cu ciuperci
Ficat de raţă cu ciuperci (Maria Matyiku / Epoch Times)

După ce se scot ciupercile, se pune ceapa tăiată în rondele şi se caramelizează folosind o bucăţică de unt.

Ficatul se prepară într-o tigaie care nu lipeşte, la temperatură ridicată, astfel încât, acesta va prinde o crustă pe deasupra, iar în interior va rămâne suculent şi moale. Ficatul se poate rumeni fără adaos de grăsime, însă, se poate folosi o bucăţică de unt, o lingură de ulei sau o lingură de untură de raţă, în funcţie de preferinţă.

După un minut, se întoarce pe cealaltă parte, apoi se roteşte din nou. Ficatul este gata când, înţepat uşor cu o furculiţă, interiorul nu este roz şi are o culoare uniformă maronie.

Se scot ficăţei pe o farfurie caldă şi se presară sare după preferinţă.

Ficat de raţă cu ciuperci
Ficat de raţă cu ciuperci (Maria Matyiku / Epoch Times)

În tigaia din care s-au scos ficăţeii, se adaugă oţetul şi siropul de curmale apoi se pune din nou la foc mediu, până când amestecul de oţet-sirop se înfierbântă.

Înainte de servire, se pune în farfurie mai întâi o porţie de ficat, câteva felii de ciuperci, 2-3 inele de ceapă caramelizată şi apoi se toarnă câteva linguri de dressing.

Ficat de raţă cu ciuperci
Ficat de raţă cu ciuperci (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se serveşte ca atare sau cu verdeaţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură