Fidel Castro a murit la 90 de ani

Fostul lider cubanez, Fidel Castro, a murit la 90 de ani, a anunţat succesorul acestuia la preşedinţie, Raul Castro.
Fidel Castro.
Fidel Castro. (ro.wikipedia.org)

Fostul preşedinte la Cubei, Fidel Castro, a încetat vineri seara din viaţă, la vârsta de 90 de ani. Decesul a fost anunţat la televiziunea cubaneză de stat de fratele mai mic al acestuia, Raul Castro, cel ce i-a succedat la conducerea Cubei.

Trupul neînsufleţit al fostului şef de stat va fi incinerat sâmbătă, a mai anunţat fratele său.

Preşedintele cubanez a mai precizat că în următoarele ore vor fi făcute publice informaţiile privind înmormântarea lui Fidel Castro, care a fost văzut pentru ultima oară pe 15 noiembrie, când l-a primit la reşedinţa sa pe preşedintele Vietnamului, Tran Dai Quang, relatează Agerpres.

Fidel Castro a fost una din cele mai controversate personalităţi politice contemporane. În timp ce apologeţii comunismului l-au proslăvit ca fiind cel ce a dat Cuba "poporului", analiştii politici din lumea liberă şi opozanţii săi îl caracterizează drept un dictator. Ajuns la putere în 1959, Fidel Castro a declanşat teroarea împotriva populaţiei, arestând şi executându-şi atât oponenţii politici cât şi oameni care nu aveau legături cu politica. Castro s-a declarat comunist convins fiind de liderul sovietic Nikita Hruşciov. Ulterior prietenia ruso-cubaneză a devenit tot mai strânsă, culminând cu instalarea de rachete nucleare sovietice pe insulă, capabile să atingă aproape orice stat de pe teritoriul SUA.

Castro şi-a condus ţara cu mână de fier, impunând măsuri similare celor trăite şi de români în anii negri ai comunismului: a naţionalizat industria, a expropriat proprietăţile private, a dispus colectivizarea agriculturii etc., ceea ce i-a determinat pe mulţi cubanezi să fugă în SUA, deloc dornici să trăiască "binefacerile" comunismului, precum statul la cozi, raţionalizarea alimentelor şi a produselor de bază precum săpunul, instaurarea poliţiei politice etc.

Antiamerican convins, Castro s-a erijat în erou eliberator al Cubei şi a proslăvit comunismul până la finele zilelor sale, chiar şi după căderea URSS. Astfel, în primăvara acestui an, în aprilie, Fidel Castro susţinea unul din ultimele sale discursuri în ultima zi a Congresului Partidului Comunist, pentru a afirma că ideile comuniste încă sunt valabile şi că poporul cubanez va fi victorios. Până la "victoria" "prorocită" de Castro, poporul cubanez rămâne însă foarte foarte sărac şi lipsit de libertăţile pe care cetăţenii altor ţări le au.

Un sondaj efectuat în 2011 de americani arată însă că 27% dintre "victorioşii" cubanezi câştigă sub 50 de dolari pe luna, 34% între 50 şi 100 de dolari şi abia 20% între 100 şi 200 de dolari. Doar 4% dintre cubanezii intervievaţi câştigau peste 500 USD pe lună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe