Fiecare pasăre pe limba ei: Adrian Năstase lovit de iubire faţă de Rusia, la Jilava

Adrian Năstase
Adrian Năstase (Epoch Times România)

Închis la Jilava pentru fapte de corupţie, fostul premier PSD Adrian Năstase evocă, nostalgic, într-o postare pe blog, timpurile când era premier al României: "Se împlinesc, în curând, zece ani de când s-a încheiat mandatul meu de prim-ministru. Din când în când, privesc în urmă pentru a-mi reaminti cu ce mă ocupam în urmă cu un deceniu.", scrie Năstase pe blog.

După ce punctează scurt o vizită în SUA, fără să o detalieze în vreun fel ("în a doua parte a lunii iulie a anului 2004, am efectuat o vizită de lucru în SUA unde m-am întâlnit cu preşedintele George Bush şi cu alţi oficiali americani", scrie Năstase) fostul premier relatează cu mândrie că în 2004 s-a întâlnit cu Vladimir Putin, vizită după care exporturile româneşti în Rusia s-au dublat.

"Tot în luna iulie (2004 n.r.), am efectuat o vizită oficială în Rusia unde am avut o întâlnire cu preşedintele Vladimir Putin. Menţionez faptul că, după semnarea şi ratificarea Tratatului de bază cu Rusia, în 2003 exporturile româneşti în Rusia s-au dublat în 2004 şi au crescut de patru ori în 2005." scrie Năstase. În aceeaşi lună (în 28 iulie 2005), am participat, în Austria, la reuniunea şefilor de guvern din Europa de Sud-Est şi atunci – în iulie 2004 – eram tot în pre-campanie pentru prezidenţiale (şi pentru parlamentare) dar am considerat că prioritară trebuie să fie consolidarea obiectivelor fundamentale asumate de guvern, dar şi de partidele politice – integrarea în NATO, aderarea la UE şi consolidarea relaţiilor cu vecinii României." scrie Năstase.

Pe vremea guvernării Năstase, România a fost marcată de o erodare masivă a libertăţii presei. Tot atunci, Guvernul a încheiat numeroase contracte problematice, inclusiv cel cu Bechtel, multe dintre ele având clauze de secretizare deşi nu conţineau informaţii legate de securitatea statului.

Năstase a fost vizitat între cele două sesiuni de puşcărie de Alexei Dughin, ideologul lui Vladimir Putin şi unul dintre cei mai înverşunaţi anti-occidentali, cel care a relansat teoria Celei de-a treia Rome, prin care Rusia ar putea deveni salvatoare a lumii Occidentale.