Fiica fostului premier chinez Li Peng a ascuns peste 2 milioane USD în filiala elveţiană a HSBC


Sediul HSBC în Londra.
Sediul HSBC în Londra. (Captură Foto)

Li Xiaolin, fiica fostului premier chinez Li Peng, a avut aproape 2,48 milioane USD într-un cont secret al filialei elveţiene a HSBC, conform unui raport publicat duminică de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ).

Potrivit unor informaţii publicate de media chineză independentă, Li figurează pe aşa-numita “listă Falciani”, întocmită de informaticianul Hervé Falciani, fost angajat al HSBC, pe care apar conturile secrete ale unor personalităţi politice, oameni din lumea spectacolului şi a sportului şi oameni de afaceri. Toate aceste informaţii secrete au fost dezvăluite de Falciani în 2008 guvernului francez, susţine Agerpres.

Li, cunoscută sub numele de “Regina Puterii” şi care în prezent conduce China Power Internaţional Development, se alătură unui şir mai lung de familii chineze cu relaţii solide care au fost acuzate de depozitarea averilor în conturi din străinătate pentru a evita investigaţiile în China, conform Internaţional Business Times.

Analiştii politici susţin că un număr impresionant de mare de oficiali chinezi de rang înalt, care ocupă poziţii importante în industrii precum energie, comunicaţii sau domeniul bancar, deseori sunt implicaţi în fraudă fiscală şi alte operaţiuni similare în detrimentul interesului public.

Li Peng, faimos pentru rolul avut în masacrul din Piaţa Tiananmen din 4 iunie 1989 şi pe numele căruia au fost emise mandate internaţionale de arestare pentru genocid, tortură şi crime împotriva umanităţii, a deţinut funcţia de premier al Chinei în 1987-1998.

Ştirea survine tocmai într-un moment când preşedintele chinez Xi Jinping se află în mijlocul unei campanii de eradicare a opozanţilor săi din Partidul Comunist, organizată sub pretextul înlăturării corupţiei în rândul oficialilor şi birocraţilor.

Filiala elveţiană a HSBC a fost implicată luni într-un scandal de amploare după ce mai multe publicaţii au dezvăluit faptul că aceasta a ajutat numeroşi clienţi din 200 de ţări, inclusiv România, să ascundă miliarde de dolari pentru a evita plata impozitelor.

Publicaţia franceză Le Monde a susţinut că în perioada 9 noiembrie 2006 şi 31 martie 2007, aproximativ 180,6 miliarde de euro au trecut prin conturile HSBC din Geneva, ascunse, între altele, în spatele unor structuri offshore din Panama şi Insulele Virgine britanice.

Conform website-ului Businesshumanrights, România este pe locul 39 în topul clienţilor evazionişti. Într-un singur cont HSBC al unui client român (Dimitrie Sturdza) erau ascunse 829 de milioane de dolari.

ICIJ a dezvăluit duminică că pe lista celor care au beneficiat de serviciile băncii se numără politicieni şi oameni de afaceri, traficanţi de arme, regele Iordaniei sau dictatori precum preşedintele egiptean Hosni Mubarak, fostul preşedinte tunisian Ben Ali şi actualul preşedinte sirian Bashar al-Assad.

De asemenea, mai sunt implicate şi celebrităţi din showbiz sau sport. Printre aceştia se află Christian Slater, Joan Collins, Diego Forlan, Fernando Alonso, Valentino Rossi sau Elle Macpherson.

Deputaţii britanici au cerut o investigare a consorţiului bancar HSBC, cu sediul în Londra iar apelurile lor au fost întărite de mai multe voci din Elveţia. În plus, filiala elveţiană a HSBC este deja investigată în Franţa şi Belgia.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.