Fiii fostului preşedinte egiptean Mubarak au fost eliberaţi din închisoare


Gamal Mubarak (st) şi Alaa Mubarak (dr), cei doi fii ai fostului lider egiptean Hosni Mubarak.
Gamal Mubarak (st) şi Alaa Mubarak (dr), cei doi fii ai fostului lider egiptean Hosni Mubarak. (Captură Foto)

Cei doi fii ai fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak au fost eliberaţi din închisoare luni, după aproape 4 ani de când au fost arestaţi împreună cu tatăl lor, au declarat autorităţile.

Oficialii securităţii au declarat că cei doi, Alaa şi Gamal, au ieşit luni din închisoarea Torah dintr-o suburbie în sudul capitalei Cairo şi s-au îndreptat spre casele lor din Heliopolis, o altă suburbie a capitalei.

Ca şi tatăl lor, fraţii se confruntă cu o rejudecare a cazului pentru acuzaţii de corupţie. Separat, cei doi fii vor fi judecaţi şi într-un dosar privind tranzacţii în baza unor informaţii cu caracter privilegiat. În plus, Gamal şi Alaa au fost achitaţi pentru alte acuzaţii.

Mubarak (în vârstă de 86 de ani) s-a retras de la putere în februarie 2011 fiindn presat de o revoltă populare. El şi cei doi fii ai săi au fost arestaţi în luna aprilie a acelui an. Mubarak rămâne închis într-un spital militar dintr-o suburbie a capitalei egiptene.

Cu toate că eliberarea celor doi fraţi a fost aşteptată de câteva zile, aceasta a avut loc la o zi după ciocnirile dintre manifestanţii anti-guvern şi poliţie marcate de cea de-a patra aniversare a revoltei care a dus la alungarea de la putere a tatălui lor, care a condus Egiptul timp de 29 de ani.

Actele violente de duminică au provocat cel puţin 18 morţi, inclusiv 2 bărbaţi despre care autorităţile au declarat că au dorit să planteze o bombă, şi 3 ofiţeri de poliţie. Totodată, au fost rănite zeci de persoane.

Eliberarea celor doi fii ai lui Mubarak ar putea duce la noi demonstraţii.

Fraţii, în special Gamal, sunt văzuţi de mulţi egipteni ca pilonii de bază ai unei administraţii autoritare şi corupte, care a încheiat o alianţă cu oameni de afaceri foarte bogaţi, pe spinarea poporului sărac şi dezavantajat.

În plus, mulţi au considerat că Gamal era pregătit să îl urmeze pe Mubarak la conducerea ţării. Tatăl şi fiul au negat în mod constant că presupusul plan de succesiune, alături de corupţia din rândul administraţiei, brutalitatea corupţiei şi sărăcia din ţară, au fost printre principalele cauze ale revoltei din 2011.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.