Filmele selecţionate pentru Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) 2017

Piaţa Unirii din Cluj, unde are loc Festivalul Internaţional de Film (TIFF)- cel mai mare festival de film din România
 
Piaţa Unirii din Cluj, unde are loc Festivalul Internaţional de Film (TIFF)- cel mai mare festival de film din România   (tiff.ro)

Cea de-a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (2-11 iunie) va găzdui cele mai noi filme româneşti. Cinci lungmetraje vor putea fi văzute la Cluj în premieră mondială, iar, ca în fiecare an, TIFF-ul va reuni sute de cineaşti români şi străini.

În premieră absolută, la TIFF va rula noul film al Iuliei Rugină, Breaking News, cu Andi Vasluianu în rolul unui jurnalist de televiziune care supravieţuieşte unei explozii într-o uzină. Pus în situaţia de a realiza un reportaj in memoriam, el constată că nu ştie mai nimic despre colegul care şi-a pierdut viaţa.

Aniversarea, a şaptea producţie regizată de Dan Chişu, va avea premiera mondială la Cluj. Cu o distribuţie impresionantă – cu nume ca Răzvan Vasilescu, Gheorghe Ifrim, Constantin Cojocaru, Mihai Constantin, Emilia Dobrin, Emanuel Pârvu şi Coca Bloos - este ultimul film în care joacă regretatul Mircea Albulescu. În jurul lui, la împlinirea a 94 de ani, se adună familia şi prietenii, într-o seară plină de amintiri tulburi şi discuţii în contradictoriu.

După premiera mondială de la San Sebastian, producţia Şcolii de Film din Berlin, Vânătoare, în regia debutantei Alexandrei Bălteanu, va avea prima proiecţie în România la TIFF. Corina Moise, Iulia Lumânare şi Iulia Ciochină joacă rolurile unor prostituate urmărite pe parcursul unei zile, sub un pod circulat din apropierea Bucureştiului.

De prima vizionare cu public va avea parte şi Testiculele lui Tarzan, cel mai nou documentar semnat de Alexandru Solomon şi filmat în Abhazia. Pornind pe urmele legendarei iniţiative a lui Stalin de a crea muncitorul perfect dintr-un hibrid om-maimuţă, regizorul ajunge la o interesantă combinaţie de SF şi documentar.

Spectatorului îî revine rolul de judecător in Procesul, regizat de Claudiu Mitcu şi Ileana Bîrsan. Documentarul, prezentat tot în premieră mondială, urmăreşte cazul controversat al lui Mihai Moldoveanu, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru o crimă pe care susţine că nu a comis-o.

Andrei Dăscălescu (Premiul de debut la TIFF 2009 cu Constantin şi Elena) revine la TIFF cu Planeta Petrila, noul său documentar despre salvarea – prin cultură – a exploatării miniere recent închise.

Fotograful Cosmin Bumbuţ debutează în regie cu Ultimul căldărar, povestea unei familii de romi forţată să emigreze atunci când nu se mai poate întreţine din propriul meşteşug.

Camera obscură (r. Gheorghe Preda) scoate la iveală filme realizate în cinecluburile din comunism, unele dintre ele adevărate capodopere de subversivitate.

Varză, cartofi şi alţi demoni (r. Şerban Georgescu) expune cu umor şi absurdul de rigoare paradoxurile din viaţa producătorilor agricoli locali.

Radu Jude va fi prezent cu două titluri în Zilele Filmului Românesc. Folosind fotografii din colecţia Costică Acsinte, documentarul Ţara moartă prezintă perioada dintre 1937 şi anii imediat următori lui august 1944, în ceea ce regizorul numeşte „fragmente de vieţi paralele”.

Spectatorii vor vedea la Cluj şi Inimi cicatrizate, inspirat de scrierile şi povestea personală a lui Max Blecher. Adrian Sitaru revine la TIFF cu Fixeur, cu Tudor Aaron Istodor în rolul unui jurnalist pus în faţa unei dileme morale, iar de la Berlin vine Ana, Mon Amour, drama psihologică a lui Călin Peter Netzer, pentru care monteurul Dana Bunescu a primit Ursul de Argint.

Selecţia de scurtmetraje include 14 filme. Titlurile din acest an sunt semnate de Anca Damian, Adrian Silişteanu, Andrei Huţuleac, Valeriu Andriuţă, Marius Olteanu, Alex Mavrodineanu, Andrei Tănase, Stela Pelin, Tudor Botezatu, Ionuţ Gaga, Conrad Mericoffer, Anton Groves, Damian Groves, Alex Mironescu şi Sandra Rad.

Nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film, scurtmetrajul Scris/Nescris de Adrian Silişteanu va putea fi văzut pentru prima dată în România. La rândul lui, Prima noapte, de Andrei Tănase, se bucură deja de succes internaţional. Scurtmetrajul a câştigat marele premiu la Dresda şi a fost inclus în secţiunea Orizzonti la Veneţia. Trei dintre filme sunt regizate de actori: Când afară ninge, al lui Conrad Mericoffer, OffStage şi Chers Amis, debuturile în regie ale lui Andrei Huţuleac, respectiv Valeriu Andriuţă. Producţia franceză Square/ Careu (r. Anca Damian) are parte de o proiecţie specială la Cluj, după premiera de la Cannes 2016.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Festivalul de Film Transilvania.

Lista filmelor la Zilele Filmului Românesc - TIFF 2017

Competiţie - lungmetraj
Ana, mon amour, r. Călin Netzer
Aniversarea/ The Anniversary, r. Dan Chişu
Camera Obscură, r. Gheorghe Preda
Fixeur/ The Fixer, r. Adrian Sitaru
Inimi cicatrizate/ Scarred Hearts, r. Radu Jude
Planeta Petrila/ Planet Petrila, r. Andrei Dăscălescu
Procesul/ The Trial, r. Claudiu Mitcu, Ileana Bîrsan
Ultimul căldărar, r. Cosmin Bumbuţ
Varză, cartofi şi alţi demoni/ Cabbage, Potatoes and Other Demons, r. Şerban Georgescu

În afara competiţiei

Breaking News, r. Iulia Rugină
Ţara moartă/ Dead Nation, r. Radu Jude
Testiculele lui Tarzan/ Tarzan's Testicles, r. Alexandru Solomon
Vânătoare/ Prowl, r. Alexandra Bălteanu

Competiţie - Scurtmetraj
Almania, r. Anton Groves, Damian Groves
Broken, r. Alex Mironescu
Când afară ninge/ When It's Snowing Outside, r. Conrad Mericoffer
Chers Amis, r. Valeriu Andriuţă
Date Night, r. Stela Pelin
Farul/ The Headlight, r. Ionuţ Gaga
Fragment22, r. Sandra Rad
No Man's Land, r. Marius Olteanu
O noapte de dragoste/ One Night for Love, r. Alex Mavrodineanu
Offstage, r. Andrei Huţuleac
Prima noapte/ First Night, r. Andrei Tănase
Scris/Nescris/ Written/Unwritten, r. Adrian Silişteanu
Sechestraţi fără voie/ Humans in Frame, r. Tudor Botezatu

În afara competiţiei
Careu/ Square, r. Anca Damian

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură