Filmul "O vară de neuitat", al lui Lucian Pintilie, marchează lansarea oficială a studiului critic scris de Andrei Gorzo

Scenă din filmul „O vară de neuitat”, de Lucian Pintilie, cu Claudiu Bleonţ şi Kristin Scott Thomas, după un roman de Petru Dumitriu.
Scenă din filmul „O vară de neuitat”, de Lucian Pintilie, cu Claudiu Bleonţ şi Kristin Scott Thomas, după un roman de Petru Dumitriu. (filmaffinity.com)

Filmul „O vară de neuitat”, în regia lui Lucian Pintilie, va fi proiectat în cadrul unui eveniment special care marchează lansarea oficială a studiului critic scris de Andrei Gorzo şi editat de Societatea Culturală NexT, în parteneriat cu editura LiterNet. Evenimentul este organizat în cadrul programului de educaţie cinematografică Education a l'image ajuns în al 9-lea an de activitate.

Proiecţia va avea loc vineri, 17 februarie, de la ora 19:00, la sala Eforie a Cinematecii Române. La final, publicul prezent este invitat la un dialog cu Andrei Gorzo, despre filmul „O vară de neuitat” şi importanţa sa în istoria cinemaului românesc, precum şi despre motivele care l-au convins să îi dedice acest studiu. Un număr de 150 de broşuri va fi distribuit gratuit spectatorilor, urmând ca materialul să fie disponibil şi în format electronic pe site-ul editurii LiterNet. Intrarea este liberă.

Education à l’image este un program destinat elevilor de liceu, care îşi propune să-i familiarizeze pe aceştia cu filmele de autor şi cinematografia ca artă, cu vizionarea filmelor la cinema, să le ofere instrumente de bază pentru interpretarea limbajului specific (atât din punct de vedere artistic, cât şi tehnic), transformându-i, astfel, din consumatori pasivi în spectatori activi.

Andrei Gorzo: „Dacă educaţia cinematografică e bine făcută, deschide uşi spre autocunoaştere şi spre o anumită cunoaştere a lumii (măcar sub anumite aspecte şi din anumite unghiuri). (…) În prezent, la câte interpelări vin dinspre mass-media, la cât divertisment se consumă, la ce cantităţi de text multimedia se produc şi la cât de mare e ponderea imaginii şi a sunetului în toate acestea, nevoia de reflecţie, de instrumente critice, de educaţie cinematografică şi audiovizual-mediatică ar trebui să fie evidentă.”

În fiecare an programul Education à l’image propune 3 filme, după următoarea formulă: unul din cinematografia românească, unul din cinematografia franceză (ales în parteneriat cu Institutul Francez) şi unul din cinematografia internaţională. Pentru anul şcolar 2016 – 2017, filmele alese sunt „O vară de neuitat”(R.: Lucian Pintilie), „Les Demoiselles de Rochefort” (R.: Jacques Demy) şi „Oslo, 31 august” (R.: Joachim Trier).

Din 2009 şi până acum, peste 6000 de elevi au putut viziona atât filme româneşti (A fost sau n-a fost, California Dreamin’, Moartea domnului Lăzărescu, È pericoloso sporgersi), cât şi filme străine, regizate de autori ca Jean-Luc Godard, Francois Truffaut sau Stanley Kubrick. Discuţiile au fost moderate de critici de film precum Andrei Gorzo, Andrei Rus, Iulia Blaga, Cristina Corciovescu, Magda Mihăilescu, Dana Duma, Ileana Bîrsan, sau de cineaşti, precum Liviu Mărghidan, Iulia Rugină, Cătălin Cristuţiu sau Tudor Cristian Jurgiu.