Finanţări pascale de la Guvernul Ponta pentru primăriile din Bucureşti şi Ploieşti

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Primarul Ploieştiului, membru PSD şi prieten al premierului Ponta, a primit vineri, prin ordonanţa de urgenţă 17/2014 cinci milioane de euro pentru trecerea autobuzelor din localitate de la funcţionare Diesel la gaz petrolier lichefiat (GPL), informează evz. Cele 5 milioane de euro provin din sumele obţinute în urma scoaterii la licitaţie a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

"Prin excepţie de la prevederile art. 12, în anul 2014, din sumele obţinute în urma scoaterii la licitaţie a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, repartizate potrivit art. 10 alin. (1) lit. b), se aprobă alocarea sumei de 22.315 mii lei Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, pentru finanţarea proiectului «Transformarea autobuzelor din funcţionarea Diesel în funcţionare cu gaz petrolier lichefiat» în municipiul Ploieşti." se menţionează în OUG.

Alte aproximativ 10 milioane de euro, din aceeaşi sursă, au fost acordate primarului Oprescu, un alt apropiat PSD, pentru implementarea unui sistem de transport cu bicicleta în centrul Bucureştiului, mai arată evz, care remarcă faptul că "în expunerea de motive la această ordonanţă de urgenţă nu se explică de ce tocmai Ploieştiul, condus de un primar PSD, şi Bucureştiul, unde edil-şef este Sorin Oprescu, un apropiat al PSD, au primit această finanţare excepţională din partea Executivului."

Reamintim că Ordonanţa 115/2011 stabileşte cadrul instituţional pentru scoaterea la licitaţie a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene iar articolul 12 de la care fac abatere alocările de fonduri către primarii din Ploieşti şi Bucureşti prevede că "aprobarea sumelor pentru finanţarea proiectelor prevăzute la art. 10 alin. (1) lit. b) se realizează prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de către Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Mediului şi Pădurilor, pe baza proiectelor obiectivelor de investiţii înaintate de ministerele beneficiare Administraţiei Fondului pentru Mediu, în vederea analizării şi selectării." În ce măsură primarul Ploieştiului şi cel al Bucureştiului (care nu sunt ministere oricum) au prezentat proiecte, cât de analizate au fost de ministerele de resort este deocamdată neclar.

Prin OUG 17/2014 s-au mai acordat peste 90 de milioane de lei pentru achiziţionarea de microbuze şi autobuze pentru transportul elevilor din comunităţile rurale şi a sportivilor din unităţile din învăţământul preuniversitar la competiţiile interne şi internaţionale, banii urmând să fie cheltuiţi prin ministerul Dezvoltării Regionale, condus de Liviu Dragnea, responsabil de campaniile electorale PSD.

De sumele încasate de stat din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră beneficiază, conform Ordonatei 17.2014 şi MTS şi MEN care primesc 20.600.000 lei şi respectiv 20.100.000 lei, pentru achiziţionarea unor microbuze şi autocare "necesare dotării unităţilor aflate în subordinea acestuia, în vederea asigurării mijloacelor de transport necesare deplasărilor sportivilor şi colectivelor tehnice aferente la competiţiile sportive interne şi internaţionale."

Guvernul Ponta a mai dat o astfel de ordonanţă surpriză şi în prag de Crăciun. Pe 24 decembrie, în Monitorul Oficial a fost publicată o OUG prin care Moş Guvern dăruia spaţii de protocol (terenuri, vile, hoteluri) SRI-ului, Bisericii şi Armatei.