Finlanda opreşte exporturile de arme către Turcia, condamnă operaţiunile militare din Siria

Vehicul blindat aparţinând armatei turce, în Siria
Vehicul blindat aparţinând armatei turce, în Siria (Getty Images)

Potrivit premierului finlandez Antti Rinne, acţiunile Turciei au agravat situaţia umanitară deja complicată din Siria şi ar putea provoca o nouă criză a refugiaţilor în Europa.

Guvernul de centru-stânga al Finlandei, condus de social-democraţi, a condamnat ofensiva turcă din Siria, angajându-se să înceteze toate exporturile de arme către Ankara.

În urmă cu doar trei săptămâni, guvernul finlandez a aprobat exporturile de drone în Turcia. Acum, Helsinki a oprit toate aceste exporturi de arme şi a condamnat puternic acţiunile Turciei.

„Situaţia este gravă. În ceea ce priveşte responsabilitatea mea, notez următoarele: Finlanda nu exportă produse ale industriei de apărare în ţările care duc războaie sau încalcă drepturile omului”, a arătat ministrul finlandez al Apărării, Antti Kaikkonen - Partidul Centrist. „Deocamdată nu se vor acorda licenţe noi de export de arme către Turcia. Investigăm de asemenea licenţele de export de arme deja acordate”, a adăugat Kaikkonen.

Guvernul finlandez a publicat, de asemenea, un comunicat de presă care condamnă ofensiva turcă asupra Siriei, cerând să fie anulată.

„Finlanda susţine declaraţia Comisiei Europene a lui Jean-Claude Juncker, solicitând încetarea măsurilor”, se arată în comunicat.

Potrivit guvernului finlandez, nu există nicio soluţie militară la conflictul din Siria, iar acţiunile Turciei ar putea pune în pericol câştigurile obţinute în lupta împotriva Daesh.

„Acţiunile Turciei accentuează criza deja complicată din Siria. Suntem foarte îngrijoraţi de efectele pe care aceste măsuri le-ar putea avea asupra situaţiei umanitare din Siria”, a declarat premierul social-democrat Antti Rinne în comunicatul de presă.

El a mai spus că ofensiva ar putea provoca o nouă criză de refugiaţi şi a solicitat UE să intensifice pregătirea.

Rinne a confirmat, de asemenea, că Finlanda va opri exporturile de arme către Turcia.

La 9 octombrie, Turcia a lansat o operaţiune militară în Siria de Nord împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) - pe care Ankara îl consideră organizaţie teroristă - şi a armatei sale: "Unităţile de protecţie a poporului", aşa-numitele miliţii (YPG).

Ankara susţine că ofensiva are ca scop eliminarea zonei de frontieră a teroriştilor şi crearea unei zone de securitate în nordul Siriei.