Finlanda sărbătoreşte un centenar de independenţă, dăruind cetăţenilor săi un imens centru cultural


Biblioteca Centrala Oodi, Helsinki, Finlanda.
Biblioteca Centrala Oodi, Helsinki, Finlanda. (Tuomas Uusheimo/oodihelsinki.fi)

Finlanda are reputaţia de a fi una dintre cele mai literate ţări din lume. Nu este deci de mirare că într-o ţară în care cultura şi educaţia sunt considerate un element fundamental al vieţii cotidiene, cetăţenii au primit un cadou minunat cu ocazia sărbătoririi celui de-al 101 an de independenţă: un nou centru cultural în Helsinki. Este vorba despre Biblioteca Centrală Oodi, o capodoperă arhitecturală.

Deschiderea bibliotecii a fost celebrată cu mare fast de-a lungul a 2 zile consecutiv, 5 şi 6 decembrie 2018. Au fost prezenţi în jur de 55.000 de vizitatori, 22.000 în prima zi şi 33.000 în cea de-a doua, se arată în comunicatul de presă publicat pe site-ul oficial al bibliotecii.

Programul prezentat în deschidere a fost o călătorie în cultură, natură şi spiritul finlandez. Oodi a primit mesaj de felicitări de la preşedintele Republicii, Sauli Niinisto.

Feedback-ul spontan primit de la vizitatori în zilele de deschidere a fost cu adevărat extraordinar. În plus faţă de diversele programe prezentate la deschidere, vizitatorii au fost impresionaţi în special de arhitectura centrului cultural Oodi.

Este minunat că Finlanda este cunoscută în întreaga lume ca pionier în serviciile de bibliotecă. S-ar putea să fim singura ţară in care oamenii stau la rând ca să intre în bibliotecă", a declarat Anna-Maria Soininvaara, directoarea Bibliotecii Oodi.

Viitorul lui Oodi se anunţă a fi unul frumos, căci nu se doreşte ca biblioteca să fie o simplă colecţie de cărţi, ci un adevărat centru cultural multifuncţional: la primul etaj puteţi găsi o zonă de evenimente culturale, un cinematograf şi un bar. Urban Workshop se află la etajul al doilea şi a fost deschis publicului în data de 28 decembrie. Aici puteţi găsi un spaţiu în care puteţi crea şi lucra, folosind imprimante 3D, fotocopiatoare şi lasere, dar va fi şi un studio de înregistrare şi unul pentru înregistrarea şi editarea videoclipurilor. Al treilea etaj este numit Heaven Book şi este zona de bibliotecă, având un catalog de 100.000 de lucrari şi săli de lectură mari, care dau spre peretele din sticlă ce oferă o minunată privelişte asupra oraşului.

Există o mare varietate de evenimente oferite în secţiunea bibliotecii. Oferta va continua să crească odată cu deschiderea cinematografului Kino Regina al Institutului Naţional al Audiovizualului, din interiorul centrului cultural, în luna ianuarie a acestui an.

Finlanda este un stat tânăr, care până în 1917 a făcut parte din Regatul Suediei şi apoi din Imperiul Rus. La câteva luni după Revoluţia din octombrie, finlandezii au pus capăt dominaţiei străine şi au înfiinţat o Republică, ce se sărbătoreşte începând de la 6 decembrie 1917, dată la care această naţiune şi-a declarat independenţa faţă de Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură