Finlanda trimite scrisori rezerviştilor

.
. (YURI CORTEZ / AFP / Getty Images)

Armata finlandeză a început să trimită scrisori celor aproximativ 900.000 de rezervişti în contextul tensiunilor tot mai mari dintre statele europene nordice şi Rusia cu privire la criza din Ucraina, susţine RFE/RL.

Rusia şi Finlanda au în comun o porţiune de graniţă de 1.340 km.

Armata finlandeză a declarat că această campanie de trimitere de scrisori, care a început în 4 martie, a fost declanşată în principal de reducerile făcute la bugetul apărării.

Bugetul finlandez pentru apărare a fost diminuat în 2015 la 2,7 miliarde de euro sau 1,29% din PIB-ul ţării, deşi în 2012 era de 1,4%.

Aparent, scrisorile informează rezerviştii în legătură cu rolul lor într-o eventuală “situaţie de criză”.

Finlanda, cu o populaţie de 5,2 milioane locuitori, este una dintre puţinele ţări din Europa care încă dispune de un serviciu militar obligatoriu pentru bărbaţi. Ţara are o armată profesionistă formată din 16.000 de soldaţi, dar în cazul unei mobilizări s-ar putea ajunge la o forţă militară de 230.000 de soldaţi.

Luna trecută, Finlanda şi Suedia s-au alăturat membrilor NATO Norvegia, Danemarca şi Islanda într-o declaraţie comună care a citat “provocarea” rusă ca un motiv puternic pentru amplificarea cooperării în sectorul apărării – o mişcare criticată de Moscova.

Mai mult, procurorul general al Lituaniei a anunţat arestarea unui agent al FSB (Serviciul Secret rus) în 30 aprilie. Numele agentului nu a fost făcut public şi singura informaţie legată de acesta este aceea că el sau ea s-a născut în 1977, conform Ukraine Today.

Oficialii lituanieni susţin că agentul FSB a venit în Lituania pentru a desfăşura operaţiuni de spionaj.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe