Fiscul începe operaţiunea "Apollo"

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală declasează operaţiunea "Apollo" care vizează combaterea fenomenului de utilizare a facturilor false.
ANAF la Vama  Veche, 1 mai 2015.
ANAF la Vama  Veche, 1 mai 2015. (Andi Laslau)

Înregistrarea în evidenţele contabile a facturilor false este o practică frauduloasă care generează consecinţe negative atât în plan economic cât şi social, a atras atenţia miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF), care este pe punctul să declanşeze operaţiunea "Apollo" ce vizează eliminarea acestui flagel.

Printre cele mai frecvente forme de manifestare ale fenomenului de utilizare a facturilor false, inspectorii antifraudă au identificat:

1. achiziţii fictive în scopul diminuării bazei impozabile, a căror consecinţă este prejudicierea bugetului general consolidat;

2. facturi utilizate pentru justificarea unor bunuri achiziţionate fără documente legale;

3. facturi utilizate pentru justificarea decontării unor cheltuieli de către asociaţi/angajaţi;

4. achiziţii fictive în scopul obţinerii de lichidităţi utilizate de către asociaţi/administratori la plata muncii subdeclarate/nedeclarate, în acte de corupţie etc.

"Combaterea acestui fenomen reprezintă una dintre priorităţile Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, iar în ultimii ani, ca urmare a eforturilor depuse, a fost înregistrată o diminuare considerabilă. În acest context, începând cu luna iulie, inspectorii antifraudă declanşează operaţiunea "Apollo", care va viza atât firmele care emit facturi false, cât şi pe cele care utilizează aceste facturi.

În perioada de documentare, utilizând informaţiile fiscale disponibile în bazele de date proprii şi aplicaţiile informatice de analiză, DGAF a identificat şi a construit harta relaţională a tuturor firmelor implicate în acest fenomen (emitenţi şi beneficiari care au înregistrat în evidenţe aceste documente)", se arată în documentul citat.

În cadrul operaţiunii "Apollo", ambele categorii vor fi supuse unor verificări amănunţite de către inspectorii antifraudă, vor fi stabilite consecinţele fiscale ale acestor practici şi vor fi dispuse măsurile legale ce se impun, inclusiv sesizarea organelor de urmărire penală.

Exemplu

"În perioada 2014-2015, peste 3.200 companii au înregistrat în contabilitate facturi de peste 44 milioane lei, figurând a fi emise de firma FE SRL. Societatea a funcţionat, şi-a îndeplinit obligaţiile declarative, însă nu a recunoscut tranzacţiile în cauză, identitatea acesteia fiind, în realitate, utilizată în fals de societăţi din toate judeţele ţării, cu obiecte de activitate variate, care au declarat achiziţiile nereale către ANAF, diminuându-şi obligaţiile fiscale.

Majoritatea dintre cele 3.200 de companii au înregistrat achiziţii fictive şi de la alte societăţi. În acest fel, într-un singur caz, doar în ce priveşte TVA, bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste 10 milioane de lei."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie