Flash mob la Jurnal TV: Nu vă atingeţi de Jurnal TV

După ce l-a criticat în nenumărate rânduri pe oligarhul Vlad Plahotniuc, postul de televiziune Jurnal TV a fost obligat să părăsească sediul în care a funcţionat timp de şapte ani deşi nu are datorii aşa cum afirmă proprietarul clădirii. În semn de solidaritate, telespectatorii au organizat un flash mob în faţa postului TV.
Flash mob în faţa Jurnal TV
Flash mob în faţa Jurnal TV (Epoch Times România)

Aflând că postul de televiziune Jurnal TV este obligat să-şi părăsească sediul, fiind nevoit astfel să-şi modifice grila de emisiuni şi să concedieze o mare parte a jurnaliştilor, câteva sute de telespectatori au decis duminică să iasă la un flash mob organizat în faţa clădirii în care s-a aflat până acum televiziunea, în semn de solidaritate şi susţinere.

„Noi am venit să susţinem Jurnal TV pentru că nu mai avem altă sursă. Cum se poate să-şi bată joc de noi în aşa mod, nu mai avem altceva la ce ne uita. Lumea e cu totul descurajată, la televizor putem vedea doar ştirile lui Plahotniuc, dacă mai închid şi Jurnalul vom fi cu totul pierduţi. Nu-mi imaginez nicio zi fără ştirile de la Jurnal TV, nici n-aş mai pleca înapoi”, a mărturisit Tatiana Leahu, o telespectatoare venită la flash mob de la Glodeni, localitate din nordul Moldovei.

Cele câteva sute de oameni prezenţi în faţa sediului Jurnal TV au scandat în continuu: „Noi vă iubim”, „Bravo”, „Noi vă susţinem”, „Noi nu cedăm”, „Noi susţinem Jurnalul”, „Libertatea presei”,„Jurnal este lumina”, „Bravo Jurnal TV”, „Noi vă mulţumim”, „Jurnal nu ceda, noi suntem de partea ta”, „Noi suntem jurnal TV”.

Nicolae Josan, unul dintre telespectatorii prezenţi la flash mob s-a arătat mai optimist, menţionând că că este sigur că jurnalul nu va fi închis pentru că este al poporului. „Eu cred că această hărţuială va mobiliza lumea deşteptată, conştientă şi vom scoate această hidră de pe spatele nostru”, a declarat Josan.

„Am hotărât să vin să susţin echipa Jurnal TV, să exprim solidaritatea noastră cu ei, pentru că ceea ce are loc astăzi în Republica Moldova cu mass-media este un dezastru, încă o dovadă a dictaturii. Dacă vrem să trăim într-o ţară liberă şi independentă trebuie să-i susţinem pe toţi cei care astăzi luptă cu acest regim criminal. Dacă nu va fi libertatea mass-media noi vom pierde viitorul ca ţară, va fi o degradare şi stagnare, nu stabilizare aşa cum promite actuala guvernare.

Nu vreau ca R. Moldova să fie un stat dictatorial unde totul este controlat de o singură persoană şi anume din cauza aceasta am venit la acest flash mob, să-mi exprim poziţia mea civică. Cei de la Jurnal TV sunt oameni curajoşi, sunt cei care nu se tem să spună lucrurilor pe nume şi nu se tem să lupte cu oligarhul care astăzi controlează totul, mă refer la Plahotniuc. În această situaţie sunt absolut convins că proprietarul clădirii a fost impus, şantajat de putere să dea afară postul TV. Eu sper să nu se ajungă la situaţia în care să nu fie ştiri de la Jurnal TV şi cred că mai există posibilităţi ca televiziunea să continue să existe”, consideră fostul deputat în Parlament, Grigore Petrenco.

Încă prezenţi la muncă, şi cei mai mulţi dintre ei cu ochii în lacrimi, jurnaliştii au ieşit în faţa mulţimii de telespectatori să le mulţumească pentru susţinere şi solidaritate. „Prezenţa noastră aici contează mai mult decât piedicile puse de către răuvoitorii noştri. Ne bucurăm că sunteţi alături”, „Vreau să vă spun că susţinerea dv. ne arată încă o dată în plus că noi facem ceea ce trebuie”; „Sperăm că vom reuşi să păstrăm Jurnalul”, „Vă mulţumim că ne sunteţi alături. Noi vă promitem că nu carcasa acestui sediu este Jurnal TV, ci oamenii care lucrează aici şi voi. Noi o să avem grijă să rămânem în picioare”, sunt mesajele de mulţumire ale câtorva jurnalişti ieşiţi în faţa mulţimii.

Până la urmă oamenii au decis să creeze un grup de iniţiativă în ceea ce priveşte soluţionarea şi continuitatea acestui post TV, astfel, fiind creat un cont care va fi disponibil atât pentru cei din ţară cât şi pentru diasporă şi care va fi deschis începând de luni.

Ulterior unul dintre telespectatorii prezenţi la flash mod a venit cu propunerea să se meargă în mod paşnic, în semn de protest în faţa Consiliului Coordonator al Audiovizualului unde oamenii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de conducerea CCA, învinuind-o de problemele cu care se confruntă la moment postul Jurnal TV.

În faţa sediului CCA mulţimea a scandat: „Jurnal televiziunea poporului”, „Noi suntem poporul”, „Libertatea presei”, „Jos mafia”, „Nu minţiţi poporul cu televizorul”, Cuib de trădători”, „Demisia”, „Victorie”, în timp ce mâinile le erau pline de pancarte.

Mai multe persoane au venit cu propunerea să se meargă şi pe strada Bulgară în faţa casei lui Vlad Plahotniuc, întrucât consideră că ceea prin ce trece acum postul Jurnal TV este o răfuială politică, şi un moft al oligarhului, dar şi pentru a-i arăta nemulţumirea faţă de faptul că Jurnal TV are de suferit. Ajunşi acolo oamenii au fost întâmpinaţi de poliţişti şi alte câteva persoane în civil care filmau şi fotografiau protestatarii în continuu.

În faţa casei lui Plahotniuc telespectatorii Jurnal TV scandau: „Libertate presei”, „Vrem jurnalul înapoi”, „Plahotniuc nu uita, puşcăria-i casa ta”, „Plahotniuc la puşcărie”, „Miliardele înapoi”, „Jos dictatura”, „Plahotniuc nu uita, asta este ţara mea”, „La închisoare această guvernare”. Oamenii nu au staţionat foarte mult şi au plecat la fel de paşnici cum au venit, o mare parte dintre ei deplasându-se către bustul lui Mihai Eminescu pentru a depune flori.

În context, deputatul Uniunea Salvaţi România, Matei Dobrovie consideră că restrângerea activităţii postului de televiziune Jurnal Tv, prin invocarea unor false motive administrative, semnalează derapaje autoritare ale regimului politic din R. Moldova, iar decidenţii de la Bucureşti nu trebuie să rămână indiferenţi ci trebuie să vegheze la menţinerea unei minime libertăţi de exprimare şi dezbatere şi să sancţioneze derapajele autoritare ale guvernului şi preşedinţiei de la Chişinău.

„Jurnal tv este singura televiziune care oferă informaţii alternative la propaganda difuzată de posturile tv controlate de Vladimir Plahotniuc, Igor Dodon şi Federaţia Rusă. Jurnal Tv este singurul post de televiziune, la care se pot exprima liderii opoziţiei pro-europene Maia Sandu şi Andrei Năstase. Regimul politic autoritar din Belarus riscă să se reproducă în R. Moldova”, a scris Dobrovie pe pagina s-a de Facebook.