FMI: sancţiunile americane au împins economia Iranului în recesiune

Sediul central al FMI în Washington D.C., SUA
Sediul central al FMI în Washington D.C., SUA (Saul Loeb/AFP/Getty Images)

Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează că economia Iranului a intrat în acest an într-o recesiune care se va înrăutăţi în 2019 ca urmare a noilor sancţiuni aplicate de SUA împotriva Teheranului.

În raportul privind Perspectiva Economică Globală, publicat luni seară, FMI a declarat că economia bazată pe petrol a Iranului ar urma să înregistreze o diminuare de 1,5% în acest an din cauza declinului exporturilor petroliere, iar în 2019 scăderea producţiei economice s-ar accelera cu 3,6%, potrivit RFE/RL.

În luna mai, înainte ca preşedintele american Donald Trump să anunţe că reimpune sancţiuni împotriva Teheranului, FMI a estimat că economia Iranului va creşte cu 4% în 2018 şi 2019.

FMI a menţionat că această contractare a economiei iraniene pe care o proiectează pentru următorii doi ani este cauzată de “reducerea producţiei petroliere” ca urmare a sancţiunilor americane.

Washingtonul a impus deja o primă rundă de sancţiuni asupra economiei Iranului, avertizând clienţii petrolului iranian să înceapă să îşi caute alţi furnizori. A doua rundă de sancţiuni împotriva sectorului petrolier iranian urmează să intre în vigoare în 5 noiembrie.

Sancţiunile au fost impuse ca urmare a deciziei lui Trump de a scoate SUA din acordul nuclear încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri, care prevede restricţionarea semnificativă a activităţilor nucleare iraniene în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale.

Exporturile de ţiţei iranian, care au ajuns la un nivel de aproximativ 2,5 milioane de barili după ridicarea sancţiunilor internaţionale în 2016, au scăzut cu peste 500.000 de barili pe zi şi se vor reduce şi mai mult când vor intra în vigoare sancţiunile americane în noiembrie.

Oficiali ai administraţiei Trump au precizat că obiectivul este ca exporturile de petrol iranian să ajungă la zero. Însă celelalte puteri mondiale semnatare ale acordului nuclear – Rusia, China, Marea Britanie, Germania şi Franţa – au declarat că vor ajuta Iranul să ocolească sancţiunile şi să continue să îşi vândă petrolul.

În timp ce reducerea previziunilor FMI privind creşterea economiei iraniene a fost dramatică, Fondul şi-a redus de asemenea previziunea pentru creşterea economică a întregii regiuni a Orientului Mijlociu, ca urmare a recesiunii iraniene şi a costurilor energetice tot mai mari provocate de creşterea preţurilor la petrol.

De asemenea, FMI consideră că perspectiva creşterii economiei globale nu este pozitivă din cauza războiului tarifar dintre SUA şi China, cele mai mari două economii ale lumii. Acum, Fondul proiectează o creştere globală de aproximativ 3,7% în 2018 şi 2019, faţă de estimarea de 3,9% din această primăvară.

În plus, FMI prevede o scădere a creşterii economice a Chinei la 6,2% de la previziunea precedentă de 6,4%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe