Fondatoarea SIVECO, trei ani şi jumătate cu executare, pentru evaziune fiscală

.
. (Photos.com)

Fondatoarea SIVECO, Irina Socol, a fost condamnată, joi, de Tribunalul Bucureşti, la 3 ani şi 6 luni de închisoare, pentru evaziune. Decizia instanţei nu este definitivă, relatează stiripesurse.ro.

Procurorii au arătat că Irina Socol a pus bazele unui mecanism evazionist în care a angrenat firma pe care a înfiinţat-o, după atragerea mai multor complici, vizaţi şi ei de ancheta procurorilor, care au recunoscut faptele şi au prezentat pe larg modul în care acestea au fost comise. Circuitul infracţional având-o în centru pe Socol era format din peste 50 de societăţi comerciale, prin care ar fi fost evidenţiate tranzacţii fictive derulate în perioada 2009-2013, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro.

Potrivit procurorilor, în contabilitatea SIVECO, unul din cei mai cunoscuţi producători de soft ar fi fost înregistrate achiziţii fictive de servicii reprezentând crearea unor programe informatice care în realitate nu au fost prestate, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu peste trei milioane de euro.

Practic, Siveco ar fi achiziţionat fictiv servicii de programare informatică de la mai multe firme de tip "fantomă", printre care firmele unor rromi din Sinteşti, care nici măcar nu deţineau calculatoare.

În martie 2015, Irina Socol şi-a recunoscut faptele, a plătit prejudiciul şi a solicitat instanţei reducerea pedepsei cu o treime.

Irina Socol a fondat compania Siveco România la începutul anilor '90. Firma, crescută din afaceri cu statul, a obţinut de-a lungul anilor numeroase contracte controversate cu acesta, cu sau fără licitaţii, atât cu ministere, cât şi cu alte instituţii publice, ajungând în prezent cel mai mare producător local de soft, cu afaceri totale de 65 de milioane de euro în anul 2013.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne