Fondatorul Facebook îl flatează pe Xi Jinping în Washington. Orice pentru a intra pe piaţa chineză

Pentru a-şi netezi drumul spre piaţa chineză, fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a recurs la o măsură “drastică” în prezenţa liderului chinez Xi Jinping: a renunţat la hanorac si tricou, şi s-a îmbrăcat la patru ace.
Liderul chinez Xi Jinping (centru, cu spatele) discută cu Mark Zuckerberg (dr) în timpul unei întâlniri la principalul campus al Microsoft Corp în Redmond, Washington, 23 septembrie 2015.
Liderul chinez Xi Jinping (centru, cu spatele) discută cu Mark Zuckerberg (dr) în timpul unei întâlniri la principalul campus al Microsoft Corp în Redmond, Washington, 23 septembrie 2015. (Ted S. Warren-Pool/Getty Images)

Când Mark Zuckerberg, directorul general al Facebook, a ţinut un discurs inaugural la o conferinţă desfăşurată la sediul companiei sale în 2014, a purtat un tricou de culoare gri. Când s-a adresat unei audienţe globale la Newseum în 2013, el a purtat hanoracul său favorit. Dar când s-a întâlnit cu secretarul general al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, în 23 septembrie, Zuckerberg a ales să se îmbrace la patru ace, purtând un costum şi o cravată elegantă.

Conform China Daily, o companie media de stat chineză, Zuckerberg a declarat că a studiat de mult timp lucrările lui Xi Jinping. “El ştie că ceea ce a declarat astăzi Xi Jinping se conformează cu gândurile sale anterioare, şi anume că, ţara noastră, China, este deschisă către întreaga lume”, a continuat China Daily. “Xi Jinping este un bărbat cu un caracter puternic şi discursul său de astăzi a demonstrat poziţia şi atitudinea pe care a avut-o mereu. El oferă încredere industriei americane a Internetului.”

Această declaraţie i-a fost atribuită lui Mark Zuckerberg, deşi nu este clar dacă fondatorul Facebook chiar a rostit aceste cuvinte sau o parte dintre ele.

Pe propriul său news feed de pe Facebook, Zuckerberg a declarat că a fost onorat să îl întâlnească pe Xi Jinping şi că a încercat de mult timp să pătrundă pe piaţa chineză. Învăţarea mandarinei şi rostirea de comentarii linguşitoare privind înţelepciunea lucrărilor lui Xi Jinping ar putea face parte dintr-o strategie mai amplă pentru a pătrunde pe piaţa din China.

Dacă este sau nu o idee bună, aceasta este o cu totul altă problemă. Partidul Comunist Chinez este cunoscut pentru jocul dur pe care îl practică cu firmele şi companiile străine, în special cu firmele hi-tech, care urmăresc să intre pe piaţa din China.

Deseori, preţul intrării pe teritoriul chinez constă în a preda statului proprietatea intelectuală, pe care companiile chineze o pot utiliza ulterior pentru a dezvolta ele însele anumite produse şi servicii.

Acest tipar a fost aplicat când producătorii auto s-au îndreptat spre China şi s-a repetat în cazul mai multor industrii. Pe baza unei legi propuse de regimul chinez cu privire la securitatea naţională, companiilor hi-tech li se cere de asemenea să îşi găzduiască reţelele pe servere din China şi să predea autorităţilor chineze codul sursă din cauza unor presupuse temeri privind securitatea naţională.

Totuşi, orice înţelegere de acest gen care implică Facebook, ar putea reprezenta un risc semnificativ de securitate pentru SUA şi alte ţări, ţinând cont de popularitatea mare a Facebook – în prezent are aproximativ 1,5 miliarde de utilizatori în lumea întreagă – şi de numărul mare de informaţii personale pe care le administrează în fiecare zi.

Se crede că hackerii chinezi au pătruns la începutul acestui an în Biroul de Management al Personalului (OPM) din cadrul guvernului federal al SUA, furând peste 20 milioane de date care aparţin unor foşti şi actuali angajaţi guvernamentali. Rapoartele mai recente indică faptul că hackerii au obţinut de asemenea peste 5 milioane de seturi de amprente. Atacul cibernetic asupra OPM este considerat a fi cel mai complex atac înregistrat până acum în istoria Statelor Unite. În plus, ziarul Epoch Times a dezvăluit că Beijingul foloseşte aceste informaţii pentru a construi o bază de date cu persoane de interes, care ar putea fi exploatată ulterior pentru informaţiile la care ar putea avea acces persoanele vizate.

Este posibil să se creeze un Facebook chinezesc, separat şi independent de Facebook-ul global, la fel ca şi Internetul chinez – dar acest lucru ar fi însoţit, de asemenea, de diverse riscuri deoarece tehnologia companiei Facebook va ajunge în cele din urmă în mâinile chinezilor, ceea ce face pătrunderea ulterioară a reţelei Facebook în America mult mai usoară.

Mai mult, dacă Facebook ar dori să facă acele investiţii pe piaţa chineză, i-ar fi greu să refuze cererile aparatului securităţii de stat pentru informaţiile personale ale acelor utilizatori consideraţi a fi inamici ai statului – precum dizidenţi politici, activişti pentru drepturile omului, sau avocaţi care se implică în cazuri sensibile din punct de vedere politic şi alţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii