Forţe americane sosesc în Israel pe fondul amplificării tensiunilor dintre Tel Aviv şi Beirut

Tanc al armatei israeliene
Tanc al armatei israeliene (Wikimedia.org)

Soldaţi americani au sosit în Israel pentru a participa la un exerciţiu militar major împreună cu forţele israeliene, în condiţiile în care tensiunile cu grupul libanez Hezbollah se amplifică.

Forţele americane au sosit în Israel pentru a participa la Juniper Cobra, un exerciţiu militar major ce are loc de două ori pe an. La exerciţiul de anul trecut au participat peste 3.000 de soldaţi americani, potrivit publicaţiei Jerusalem Online.

În acest an, exerciţiul militar are loc pe fondul amplificării tensiunilor cu Hezbollah, care a ameninţat că va lansa rachete asupra Israelului dacă acesta nu va suspenda construirea unui zid la graniţa sa cu Libanul.

Ministrul libanez al Energiei, Cesar Abi Khalil, a susţinut că Libanul va explora petrolul şi gazele din apropierea graniţei maritime cu Israelul. Acest teritoriu a fost revendicat de Tel Aviv, acţiune care a declanşat condamnări masive în lumea arabă, potrivit publicaţiei Washington Post.

Adresându-se Institutului pentru Studierea Securităţii Naţionale din cadrul Universităţii Tel Aviv, ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, a susţinut că cele mai recente planuri ale Libanului de a fora într-un disputat câmp petrolier şi de gaze în largul mării, cunoscut sub numele de Blocul 9, sunt “foarte, foarte provocatoare”, potrivit Reuters.

În acelaşi discurs, ministrul de extremă dreapta a ameninţat cu un război total împotriva Libanului dacă Hezbollah va lansa atacuri împotriva Israelului.

“Spre deosebire de Războiul cu Libanul din 2006, nu pot exista imagini cu rezidenţi ai Beirutului pe plajă, în timp ce [rezidenţii] din Tel Aviv stau în adăposturi. Dacă [persoanele] din Israel stau în adăposturi în următorul război, atunci întregul Beirut va fi în adăposturi”, a precizat Lieberman.

În 28 ianuarie, Ronen Manelis, purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului, a avertizat de asemenea într-un articol de opinie, publicat pe website-ul opoziţiei libaneze Ahewar, că ar putea izbucni un război cu Israelul dacă Beirutul va permite Iranului să dezvolte rachete de precizie pe teritoriul Libanului.

“Libanul a devenit – atât din cauza acţiunilor şi neglijenţelor sale, cât şi din cauza deciziei multor membri ai comunităţii internaţionale de a închide ochii – o mare fabrică de rachete”, a scris Manelis, potrivit Jerusalem Post.

“Nu mai este un transfer de arme, fonduri sau consultaţii. Iranul şi-a deschis de fapt o nouă filială – filiala libaneză. Iranul este aici, a adăugat el.

Conform evaluărilor realizate de forţele de apărare israeliene, Hezbollah deţine un arsenal de cel puţin 100.000 de rachete de rază scurtă şi câteva mii de rachete care pot lovi zona centrală a Israelului. Pe lângă arsenalul masiv de rachete, Hezbollah poate să mobilizeze aproximativ 30.000 de luptători.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe