Forţele israeliene folosesc muniţie reală la o înmormântare – 14 palestinieni răniţi

Palestinienii transportă trupul lui Muhammad Abu Latifa în tabăra de refugiaţi Qalandia, în apropiere de oraşul Ramallah din Cisiordania, 27 iulie 2015.
Palestinienii transportă trupul lui Muhammad Abu Latifa în tabăra de refugiaţi Qalandia, în apropiere de oraşul Ramallah din Cisiordania, 27 iulie 2015. (Captură Foto)

Forţele regimului israelian au folosit muniţie reală împotriva a mii de palestinieni care au participat în Cisiordania la înmormântarea unui tânăr palestinian, rănind mai multe persoane.

Ciocnirile dintre forţele israeliene şi participanţii la înmormântare au izbucnit luni după amiază după ce Muhammad Abu Latifa, în vârstă de 18 ani, a fost împuşcat fatal de forţele israeliene în cadrul unui raid desfăşurat în dimineaţa aceleaşi zile asupra taberei de refugiaţi Qalandia.

Şase palestinieni au fost răniţi cu gloanţe reale în timp ce alţii 8 au fost răniţi după ce soldaţii israelieni au tras în mulţime cu gloanţe de cauciuc, a raportat agenţia de ştiri Ma’an.

Conform raportului, masiva procesiune funerară a început la Complexul Medical palestinian din Ramallah şi s-a îndreptat spre moscheea din tabăra de refugiaţi, unde mii de oameni s-au rugat înainte ca tânărul palestinian să fie îngropat în cimitirul Qalandia.

Ciocnirile au izbucnit în timp ce participanţii la înmormântare au fluturat steaguri palestiniene şi au cântat cântece naţionale, făcând în acelaşi timp apel la răzbunarea tânărului. Unii tineri din mulţime au aruncat cu pietre şi sticle goale asupra forţelor israeliene, care au înconjurat locul şi în cele din urmă au deschis focul cu gloanţe reale şi de cauciuc asupra mulţumii de palestinieni furioşi.

Au existat rapoarte contradictorii în ceea ce priveşte felul în care a murit tânărul Abu Latifa. Regimul din Tel Aviv susţine că acesta a murit în urma unei căzături de pe un acoperiş, după ce a fost împuşcat în picior în timp ce încerca să scape de arestare. În acelaşi timp, tatăl băiatului a insistat că forţele israeliene l-au ucis pe tânăr cu sânge rece pe acoperişul locuinţei familiei, lăsându-l să sângereze până la moarte după câteva tentative nereuşite de a-l aresta.

Şeful comitetelor locale de rezistenţă populară din Qalandia, Jamal Abu Latifa, care este, totodată, şi unchiul victimei, aparent a declarat că Muhammad a fost împuşcat de mai multe ori în timp ce încerca să fugă de pe acoperişul locuinţei sale şi că era încă în viaţă după ce a fost arestat de soldaţi.

Unele rapoarte citează alţi martori afirmând că forţele israeliene au dus tânărul în custodie în ciuda rănilor sale grave.

Muhammad este al 18-lea palestinian ucis de forţele israeliene până acum în acest an şi al patrulea în această lună.

Conform rapoartelor media, un alt tânăr din tabăra Qalandia, identificat în persoana lui Muhammad Hani al-Kasbah, în vârstă de 17 ani, a fost împuşcat mortal de un comandant israelian la începutul lunii după ce a aruncat cu o piatră asupra unui vehicul militar israelian.

În timp ce comandantul israelian a declarat că a acţionat în legitimă apărare, filmările video cu incidentul au confirmat ulterior afirmaţiile martorilor, care au declarat că al-Kasbah fugea în direcţie opusă ofiţerului când acesta l-a împuşcat mortal.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.