Fost ambasador: Avem ultima confirmare - referendumul, mai mult orientat electoral decât anticorupţie

Cozi diaspora
Cozi diaspora (Adelina Leonte)

Ciprian Mihali, filozof şi fost ambasador al României în Senegal, opinează că în lumina deciziei prin care CCR a decretat că amnistia şi graţierea nu pot fi interzise prin Constituţie, referendumul din 26 mai apare a fi fost mai mult orientat electoral decât în folosul luptei anticorupţie sau pentru modificarea raporturilor de putere în societate.

Astfel, Mihali atrage atenţia că voci avizate au avertizat înainte de momentul 26 mai că întrebările "au fost prost gândite şi prost formulate" iar decizia CCR confirmă acum că "succesul referendumului a fost pur simbolic".

„Au existat voci mult mai autorizate decât a mea care au spus încă înainte de referendum că întrebările au fost prost gândite şi prost formulate. Astăzi avem ultima confirmare că succesul referendumului a fost pur simbolic, fiind doar expresia declarativă a unei majorităţi de a continua lupta împotriva corupţiei. Dar pentru că întrebările au fost atât de strâmb puse, răspunsul la ele se converteşte, în cel mai bun caz, în capital politic pentru o candidatură la prezidenţiale”, a scris Mihali pe pagina sa de Facebook.

Fostul ambasador mai arată că dacă rezultatul referendumului nu poate fi transpus în Constituţie, în schimb îi foloseşte Vioricăi Dăncilă care „invocă în batjocură şi dispreţ rezultatele referendumului pentru a nu da un OUG pentru desfiinţarea SSIJ”.

„Interzicerea OUG-urilor pe justiţie a venit după ce toate OUG-urile care au distrus justiţia fuseseră date. Viorica Dăncilă invocă în batjocură şi dispreţ rezultatele referendumului pentru a nu da un OUG pentru desfiinţarea SSIJ, dar formal are dreptate. Azi detestabila CCR are din nou dreptate invocând limitele revizuirii. Astfel, cf. Art. 152, al. 2 din Constituţie, ‘nici o revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora’. Pe înţelesul tuturor, să spunem că dacă în principiu orice faptă rea trebuie să poată fi pedepsită, simetric, orice pedeapsă trebuie să poată fi graţiată. Inclusiv faptele de corupţie”, a precizat Ciprian Mihali.

În concluzie, fostul diplomat se întreabă „cu ce ne-am ales?”, şi face o trecere a tuturor rezultatelor bune sau mai puţin bune ale exerciţiului electoral din 26 mai, arătând că s-a reuşit compromiterea ideii de referendum:

„Dacă tragem linie, cu ce ne-am ales?

- cu o mobilizare exemplară la vot;

- cu exprimarea clară a voinţei de a nu mai tolera corupţia;

- dar şi cu imposibilitatea transpunerii în materie juridică şi politică a acestei expresii;

- precum şi cu compromiterea, vom vedea cât de gravă, a ideii de referendum.

Din motive pe care ne e greu nouă, profanilor, să le înţelegem, referendumul a fost mai mult orientat electoral decât în folosul luptei anticorupţie sau pentru modificarea raporturilor de putere în societate. Victoria simbolică a opoziţiei este urmată îndeaproape de compromiterea ideii de consultare populară şi, mai ales, de victoria efectivă a tuturor puterilor actuale: a guvernului, a parlamentului, a CCR. Şi, desigur, a preşedintelui”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne