Fost angajat Goldman Sachs şi Soros Fund Management ales de Trump pentru a-i strânge bani

Miliardarul Donald Trump şi-a anunţat joi directorul operaţiunilor de strângere de fonduri: un fost angajat al controversatei Goldman Sachs, pe care a criticat-o în repetate rânduri în trecut şi pe care a folosit-o pentru a-l ataca pe senatorul Ted Cruz.
Donald Trump.
Donald Trump. (Captură Foto)

Trump a anunţat că acţiunile sale de strângere de fonduri sunt conduse de Steven Mnuchin, un vechi asociat, preşedinte şi director general al hedge-fondului Dune Capital. Mai important este totuşi faptul că Mnuchin a lucrat 17 ani la Goldman Sachs, unde devenise partener, strângând o avere de 46 milioane de dolari înainte de lansarea propriului său hedge.

Trump l-a criticat deseori pe principalul său rival republican în alegerile prezidenţiale Ted Cruz pentru legăturile sale cu banca - din cauza împrumuturilor folosite de acesta pentru a-şi finanţa campania din Senat - şi deoarece Heidi Cruz a fost la un moment dat angajată a Goldman. “Îi ştiu pe băieţii de la Goldman Sachs. Ei îl controlează total. Aşa cum au un control absolut asupra lui Hillary Clinton”, a declarat Trump în timpul unei dezbateri.

Cu toate acestea, Trump nu a avut nicio reţinere să apeleze la unul dintre cei mai proeminenţi angajaţi ai Goldman pentru a strânge bani pentru el.

Pe lângă Goldman, Mnuchin a lucrat de asemenea la Soros Fund Management, al cărui fondator, George Soros, a finanţat multe cauze de stânga. Ceea ce este mai bizar este faptul că Mnuchin a donat bani democraţilor în mod frecvent, inclusiv pentru Clinton şi Barack Obama.

În calitate de manager al hedge-fond, Mnuchin face parte dintr-un grup de oameni de afaceri pe care Trump l-a înfierat în continuu. În luna august, Trump a declarat că managerii fondurilor speculative sunt criminali făcuţi scăpaţi, în condiţiile în care a propus suspendarea aşa numitei breşe a comisioanelor de performanţă (carried interest loophole), care oferă managerilor de capitaluri private şi fonduri speculative un tratament preferenţial privind taxele.

“Tipii de la fondurile speculative nu au construit această ţară. Doar plimbă documentele de colo-colo şi au noroc. Au energie. Sunt foarte inteligenţi. Obţin o grămadă de bani. Nu plătesc nicio taxă. Este ridicol”, a declarat Trump la acea vreme în cadrul emisiunii “Face the Nation” de la CBS.

Tot despre trecutul lui Mnuchin: a debutat în carieră la începutul anilor 1980 ca stagiar la Salomon Brothers înainte să se mute la Goldman Sachs în 1985. Mnuchin a susţinut crearea unor instrumente super controversate şi învinuite de pregătirea crahului din 2008 - precum collateralized debt bonds şi credit default swaps. El a susţinut că securitizarea este “o dezvoltare extrem de pozitivă, permiţând finanţarea eficientă a diferitelor părţi ale economiei şi a diferitelor afaceri”.

Hillary Clinton, care a fost în schimb atacată pentru discursurile ei plătite de Goldman Sachs, are de asemenea în echipă un oficial de rang înalt al Goldman, fostul comisar CFCT Gary Gensler – care a fost CFO pentru fostul secretar de stat american - pe care Hillary Clinton îl pregăteşte ca un potenţial secretar al Trezoreriei.

Dar pentru Trump – un candidat prezidenţial autodeclarat “anti-establishment”, care a repetat în mai multe rânduri că îşi va finanţa singur campania şi că nu este “de vânzare pentru grupurile de interes special” – neaşteptata sa apropiere de Wall Street este surprinzătoare şi mulţi dintre susţinătorii săi vor cere probabil o explicaţie.