Fost asistent al Secretarului General al NATO - despre planul Rusiei de a începe un război în timp ce Europa se concentrează pe probleme colaterale

Sistem rusesc de rachete balistice Iskander-M.
Sistem rusesc de rachete balistice Iskander-M. (Yuri Smityuk/TASS/Getty Images)

Germanul Heinrich Brauss, fost asistent al secretarului general al NATO pentru politică de apărare şi planificare şi general-locotenent pensionat, a susţinut că, în timp ce atenţia Europei, Statelor Unite şi a Marii Britanii este concentrată mai mult pe probleme pe care liderii globali le consideră presante, preşedintele rus Vladimir Putin pune la cale un război regional cu statele membre ale blocului militar vestic, "chiar sub nasul lor", potrivit Express.co.uk.

Brauss a declarat publicaţiei berlineze Welt am Sonntag: “Într-un moment în care atenţia noastră politică este concentrată pe schimbarea climatului, criza migraţiei, criza din Uniunea Europeană şi multe alte probleme care necesită soluţii pe bază de cooperare, Rusia se pregăteşte în timpul administraţiei Putin – complet neprovocat – pentru războaie regionale în Europa, pe care ei vor să le încheie cu ajutorul ameninţării cu arme nucleare”. Brauss şi Joachim Krause, director al Institutului pentru Politica Securităţii la Universitatea Kiel din Germania, au susţinut că obiectivul strategiei Rusiei este acela de a urmări o confruntare cu Occidentul şi de a submina unitatea alianţei occidentale.

Brauss şi Krause au declarat că, deşi Putin este conştient că va avea şanse mici de reuşită într-un conflict împotriva NATO, liderul rus doreşte să deţină “capabilitatea de a-şi extinde dominaţia într-un conflict regional în Europa”.

Cei doi au adăugat că, în cazul unui conflict armat, Rusia ar putea încerca să lanseze un “atac surpriză la scară limitată susţinut de o ameninţare nucleară, înainte ca NATO să poată răspunde eficient”.

Ei au prezis că un astfel de scenariu cel mai probabil va avea loc în regiunea Mării Negre şi a statelor baltice.

Remarcile lui Brauss şi Krause au fost făcute la câteva săptămâni după ce Moscova şi-a suspendat în mod oficial participarea în Tratatul Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară (INF), generând temeri privind izbucnirea unui conflict care s-ar putea transforma în cel de-al treilea război mondial. Tratatul INF a fost încheiat în 1987 şi a interzis Moscovei şi Washingtonului să dezvolte, să deţină şi să desfăşoare rachete de croazieră şi balistice cu lansare terestră şi cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de km.

Experţii militari sunt alarmaţi de faptul că Rusia continuă să se înarmeze cu super rachete şi rachete hipersonice.

SUA a fost de asemenea presată să se dezarmeze alături de Rusia, în condiţiile în care tensiunile dintre cele două superputeri s-au amplificat constant în ultima perioadă.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, a declarat în numele UE că este profund îngrijorată şi a avertizat cu privirela o nouă cursă a înarmării.

Referindu-se la dezvoltarea unei rachete avansate, ea a precizat într-o declaraţie: “Viabilitatea acordului privind controlul armelor, dezarmarea şi neproliferarea necesită implementarea deplină a acestuia. Cerem Moscovei să găsească o soluţie alternativă din cauza temerilor legate de dezvoltarea rachetei 9M729”.

Rusia, SUA şi China se luptă pentru a domina teritoriile nerevendicate anterior, alimentând şi mai mult temerile privind conflictul.

Beijingul revendică Marea Chinei de Sud, Moscova revendică porţiuni ale regiunii Arctice şi SUA se luptă pentru dominarea spaţiului.