Fost consilier al lui Daniel Constantin trimis în judecată în dosarul unei şpăgi de un milion de euro

Sediul DNA
Sediul DNA (Epoch Times România)

Marin Daniel Bran, fostul consilier al ministrului Agriculturii Daniel Constantin (PC), a fost trimis în judecată într-un nou dosar de corupţie. Bran a fost acuzat de procurorii DNA ca şi-a traficat influenţa pe lângă un coleg din Partidul Conservator (PC), Cătălin Dumitru, fost vicepreşedinte al ANRP, informează evz.

Daniel Bran a mai fost trimis în judecată într-un alt dosar, pentru că a cerut bani pentru a interveni la DNA pentru blocarea unei anchete.

Cinci persoane- inclusiv fostul consilier - au fost trimise în judecată în acest dosar, dintre care trei au fost arestate preventiv. Cei arestaţi preventiv sunt Cătălin Dumitru, la data faptelor vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), acuzat că a luat mită un milion de euro pentru o retorcedare, pe Cătălin -Alexandru Dumitru Rădulescu, fiul primului menţionat, acuzat de complicitate la luare de mită şi complicitate la spălare de bani precum şi Michael Mureşan, cel care i-a dat mita vicepreşedintelui ANRP, acuzat de cumpărare de influenţă, dare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani.

Sunt judecaţi în stare de libertate fostul consilier al Ministrului Agriculturii, Daniel Bran, acuzat de procurori că a comis infracţiunile concurente de trafic de influenţă şi spălare de bani şi Vasile Nicolae Dragoş, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de spălare de bani şi complicitate la trafic de influenţă.

Mită de 1.000.000 de euro pentru o retrocedare

Procurorii DNA mai arată că în mai 2013, Cătălin Dumitru a pretins de la Mureşan Michael suma de 1.000.000 euro din totalul de 5.213.222 euro pe care acesta ar fi urmat să o încaseze de la ANRP, ca urmare a unei executări silite. În schimbul banilor, vicepreşedintele ANRP a susţinut că îşi va încălca atribuţiile de serviciu legate de procedurile administrative pe care această persoană, titular al unui drept litigios, le avea în derulare cu ANRP, independent de executarea silită. Mureşan i-a dat banii fiului lui Dumitru, acuzat acum pentru complicitate la luare de mită şi la spălare de bani.

Mureşan cumpărase drepturile litigioase asupra unui teren din centrul oraşului Satu Mare. Pământul nu putea fi însă restituit în natură, dar omul de afaceri miza pe o despăgubire în bani, în valoare de 5.200.000 de euro, despăgubire ce urma sa fie plătită de Autoritatea Naţională pentru restituirea proprietăţilor.

Daniel Bran a beneficiat din această afacere, ca intermediar

Daniel Bran Daniel este acuzat în dosarul instrumentat de DNA că a pretins, în toamna anului 2012, o sumă de bani de la Mureşan Michael, pentru a-şi exercita influenţa asupra lui Dumitru Cătălin, la acea dată vicepreşedinte ANRP şi membru în Comisia Centrală de Stabilire a Despăgubirilor (C.C.S.D.) din cadrul A.N.R.P, pentru ca acesta să-şi încalce atribuţiile de serviciu, legate de un dosar de despăgubire, pe care Mureşan Michael avea pe rolul ANRP. Bran Daniel şi Dumitru Cătălin erau colegi de partid, Bran Daniel făcând parte în cursul anului 2012 din staff-ul de consilieri personali ai preşedintelui acelui partid politic, poziţie cu care se lăuda în cercurile de apropiaţi.

În data de 14 mai 2013, Daniel Bran a primit, prin transfer bancar, suma de 775.000 lei (echivalentul a 176.000 euro) şi suma de 100.000 euro cash.

Procurorii DNA susţin că fostul consilier al lui Daniel Constantin a fost ajutat cu intenţie de către Dragoş Vasile – Nicolae, care la aceeaşi dată, a primit de la Mureşan Michael suma de 730.000 lei (165.000 euro) prin transfer bancar.

Pentru a ascunde destinaţia banilor, Michael Mureşan a întocmit înscrisuri false, din care rezultă că i-a împrumutat pe tatăl lui Bran Daniel Marin cu suma de 2.200.000 lei şi pe Dragoş Vasile Nicolae şi soţia acestuia cu suma de 1.500.000 lei.

Ulterior, în iunie 2013, din sumele de bani primite, Daniel – Marin Bran şi Dragoş Vasile – Nicolae, au cumpărat pe numele rudelor, 3 autoturisme de lux, în valoare totală de 110.400 euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne