Fost consilier al lui Putin implicat într-o bătaie înainte de decesul său misterios

Noile dovezi apărute în cazul morţii lui Mihail Lesin indică faptul că este posibil ca acesta să fi fost implicat într-o bătaie în noaptea în care a murit. Iniţial, s-a afirmat că fostul ministru a murit de infarct miocardic.
Fostul ministru rus al presei Mihail Lesin.
Fostul ministru rus al presei Mihail Lesin. (Captură Foto)

Misteriosul deces al lui Mihail Lesin, fost consilier prezidenţial şi mogul media, a căpătat o nouă turnură la sfârşitul săptămânii trecute când medicii legişti americani au raportat noi dovezi care indică faptul că acesta a murit în urma unor răni provocate de lovituri la cap.

Kremlinul şi Ministerul rus de Externe au susţinut că aşteaptă ca Washingtonul să furnizeze mai multe detalii asupra cazului.

Rapoartele ulterioare, care au făcut referire la două surse anonime apropiate de Lesin, au sugerat că este foarte posibil ca fostul ministru să fi fost implicat într-o bătaie în noaptea morţii sale. O sursă a susţinut că Lesin a fost boxer în tinereţe şi că “era cunoscut faptul că el se implica în conflicte”.

“Acesta a fost caracterul său, era încăpăţânat”, a susţinut sursa.

Noile informaţii au ieşit la iveală la 4 luni după ce Lesin a fost găsit mort în 5 noiembrie 2015 pe podeaua camerei sale de la Hotelul Dupont Circle din Washington. Iniţial, rudele lui Lesin au raportat că acesta ar fi murit în urma unui infarct miocardic.

La acea vreme, poliţia şi experţii medicali din SUA nu au raportat existenţa unor dovezi care să indice că ar fi fost vorba de o moarte violentă, susţinând doar că nu au existat răni provocate de gloanţe.

Mihail Lesin a fost un membru influent în cercul de apropiaţi ai lui Vladimir Putin. Din 1999 până în 2004 el a fost ministru al mass mediei, monitorizând o politică guvernamentală agresivă pe baza căreia a fost instalat controlul asupra mass mediei Rusiei.

După aceea, Lesin a ocupat funcţia de consilier prezidenţial şi a fost creditat cu înfiinţarea companiei media în limba engleză Russia Today. Între 2013 şi 2014, el a condus Gazprom-Media Holding, înainte să demisioneze pe neaşteptate, invocând probleme de familie.

În perioada care s-a scurs de la cedarea conducerii companiei Gazprom-Media Holding şi până în ziua morţii sale, Lesin a căzut tot mai mult în dizgraţie. Unele rapoarte au sugerat că Lesin a intrat în conflict cu Iuri Kovalchuk, un acţionar major al Gazprom-Media şi un prieten personal al lui Putin. Unii au sugerat că Lesin i-a datorat lui Kovalchuk o sumă mare de bani.

Mai mult, noile dovezi au alimentat speculaţiile cu privire la eventuala ucidere a lui Leşin.

Alexei Venediktov, redactor şef la postul de radio Eho Moskvî, a cărui majoritate este deţinută de Gazprom-Media, a declarat că nu a crezut versiunea anterioară care susţinea că Lesin a murit din cauza unui infarct miocardic. “Rudele nu au ştiut în momentul publicării declaraţiilor lor că nu fusese efectuată o autopsie [a cadavrului]”, a precizat el.

Totuşi, acest lucru nu înseamnă că Lesin a fost ucis intenţionat, susţine Venediktov: “Pare să fie o moarte accidentală. Lesin nu mai deţinea secrete de stat, îi plătea înapoi banii lui Kovalchuk şi americanii nu erau interesaţi de el”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe