Fost consilier al lui Putin: Rusia muşamalizează uciderea lui Nemţov


Boris Nemţov.
Boris Nemţov. (Captură Foto)

Fostul consilier economic al lui Putin, Andrei Illarionov, susţine că autorităţile ruse urmăresc să muşamalizeze asasinatul lui Boris Nemţov, care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute.

Savantul şi politicianul liberal rus Boris Nemţov a fost împuscat în spate de 4 ori la sfârşitul lunii februarie în timp ce se plimba cu prietena sa, modelul ucrainean Anna Duriţkaia, pe un pod din apropierea Kremlinului.

După asasinare, bărbatul înarmat necunoscut a sărit peste un parapet de pe marginea drumului şi a intrat într-o maşină de culoare albă care aştepta în zonă. Nemţov a fost declarat mort la faţa locului, susţine Daily Express.

Referindu-se la tragicul incident, preşedintele rus Vladimir Putin a etichetat asasinarea ca fiind o “ruşine” pentru Rusia.

Însă fostul consilier Andrei Illarionov a afirmat că autorităţile ruse nu se implică să investigheze asasinatul: “Cel puţin, din momentul uciderii lui Boris Nemţov, autorităţile au depus eforturi extraordinare pentru a împiedica desfăşurarea unei investigaţii transparente asupra acestei crime”.

Scopul autorităţilor ruse pare să fie acela de a menţine o neclaritate asupra întregii situaţii, a declarat Illarionov, în contextul în care figurile opoziţiei se tem că statul a avut un rol în acest asasinat.

“Ţinând cont de eforturile lor, este foarte improbabil că făptaşii vor fi găsiţi”, a adăugat acesta.

Illarionov susţine că autorităţile ruse au ameninţat-o pe iubita lui Nemţov, astfel încât aceasta să declare că nu a văzut nimic şi că nu îşi aminteşte nimic – deşi se afla lângă el în momentul atacului.

Fostul consilier a mai susţinut că mai multe camere de supraveghere video din zonă au fost închise în momentul comiterii crimei, deşi Moscova a negat acest lucru.

Mai mult, şoferul unei maşini de deszăpezire, care se afla în zonă în momentul asasinării lui Nemţov, a fost intervievat de un canal de televiziune pro-Kremlin, susţinând: “Am văzut în oglinda retrovizoare că un bărbat zăcea pe pavaj.”

“M-am oprit pentru a oferi ajutor. O fată a fugit către mine şi striga ‘Vă rog, ajutor’. Bineînţeles, dânsa era isterică. Nu putea forma un număr de telefon deoarece era isterică.”

El a continuat: “Am făcut un apel de pe telefonul ei mobil; am format 112 şi am chemat politia şi ambulanţa.”

“Nu am vrut să îi aştept. Aveam o treabă de făcut, exista un program, aşa că am plecat mai departe.”

Din motive neexplicate de postul TV, interviul a fost filmat în două locaţii diferite – în faţa unei clădiri guvernamentale şi în curtea unui apartament cu blocuri.

El a a fugit de la faţa locului şi “a condus cu viteză maximă”, a declarat Illarionov, acum un membru senior al Institutului Cato din Washington.

Mulţi internauţi s-au întrebat dacă – prin declaraţia sa insensibilă, apariţia foarte aranjată şi ochelarii scumpi – respectivul a fost vreodată şofer al unei maşini de deszăpezire, conform Daily Express.

Conducerea Rusiei a rămas foarte tăcută pe parcursul investigaţiilor asupra asasinatului. Totuşi, Putin a declarat că autorităţile trebuie să acorde cea mai mare atenţie crimelor care declanşează o reacţie majoră, incluzând cele care sunt motivate politic.

Întrebat despre progresul investigaţiei şi dacă investigatorii au identificat vreun suspect, şeful FSB Aleksandr Bortnikov a declarat pur si simplu că mereu sunt câţiva suspecţi.

Nemţov, a fost unul dintre cei mai virulenţi critici ai lui Putin şi nu o dată l-a acuzat pe liderul de la Kremlin că a implicat Rusia în conflictul separatist din estul Ucrainei.

De fapt, Nemţov lucra la un raport care includea dovezi despre care considera că pot dovedi implicarea directă a Rusiei în rebeliunea separatistă care a răvăşit Ucraina începând cu aprilie 2014. Moscova neagă orice implicare în conflictul separatist.

La rândul său, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a dezvăluit că Nemţov îi spusese cu câteva săptămâni în urmă că are dovezi privind rolul Rusiei în criza din Ucraina, pe care urma sa le facă publice.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.