Fost deputat al Dumei de Stat a Rusiei: Putin a ordonat personal anexarea Crimeei

Ilia Ponomarev
Ilia Ponomarev (Andrey Smirnov/AFP/Getty Images)

Un fost parlamentar rus a depus mărturie în faţa unei instanţe din Kiev că preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat personal anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014.

Luând cuvântul la procesul fostului preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici, Ilia Ponomarev a afirmat miercuri că “ştie în mod sigur” că Putin a promovat în noaptea de 22 februarie 2014 ideea anexării Crimeei.

Ulterior, Ianukovici a fugit din Ucraina în Rusia ca urmare a unor proteste masive pro-europene, cunoscute sub numele de Euromaidan sau Maidan.

Potrivit lui Ponomarev, mulţi oficiali ruşi s-au opus anexării peninsulei Crimeea în martie 2014, însă Putin ar fi făcut presiuni ca aceştia să susţină ideea.

“Putin a monitorizat evenimentele din timpul Maidanului şi a realizat că bărbatul pe care îl susţinea pierdea teren. Şi, prin urmare, el a fost nevoit să se ocupe personal de evacuarea lui Ianukovici şi să îi salveze viaţa. Putin a văzut protestele pro-europene ca o trădare din partea comunităţii internaţionale, ca o interferenţă la adresa intereselor sale personale”, a mai declarat fostul deputat.

Ponomarev, singurul reprezentant al Dumei de Stat a Rusiei care a votat împotriva anexării Crimeei, a locuit în Kiev începând cu 2015.

Procurorii ucraineni doresc ca Ianukovici să fie închis pe viaţă, fiind acuzat de trădare, încălcarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi de susţinere a agresiunii ruse.

După ce Ianukovici a fugit din Ucraina, Rusia a preluat controlul asupra Crimeei şi a alimentat opoziţia faţă de guvernul central în estul Ucrainei. Războiul care a izbucnit ulterior între forţele guvernamentale şi separatiştii susţinuţi de Moscova a provocat moartea a peste 10.300 de persoane începând cu aprilie 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe