Fost director NSA ajunge în Consiliul de administraţie al companiei Amazon

Generalul Alexander Keith, directorul NSA
Generalul Alexander Keith, directorul NSA (BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / Getty Images)

Gen. Keith Alexander se alătură Consiliului de administraţie al gigantului Amazon, a dezvăluit compania într-un comunicat adresat Comisiei pentru valori mobiliare şi imobiliare.

Generalul Alexander a fost, de asemenea, adăugat pe site-ul oficial al Consiliului de administraţie al companiei.

Fost director al Agenţiei Naţionale de Securitate şi prim comandant al Comandamentului Cibernetic al SUA, Alexander a comunicat cu publicul american pentru NSA în timpul crizei generate în 2013 de dezvăluirile spionului Edward Snowden, care a căutat refugiu în China şi a reuşit să scape de mania serviciilor americane în Rusia lui Vladimir Putin.

Alexander este o figură controversată pentru mulţi din comunitatea tehnologică datorită implicării sale în construirea sistemelor de supraveghere pe scară largă, despre care a povestit Snowden. Aceste sisteme includ PRISM, un program masiv de colectare de date care culegea date din sistemele de la Google, Microsoft, Yahoo şi Facebook, dar nu de la Amazon.

Alexander a criticat, în linii mari, rapoartele despre scurgerile lui Snowden, sugerând chiar că reporterii ar trebui să fie împiedicaţi legal să îşi ascundă sursele. "Cred că este greşit că reporterii deţin toate aceste documente - orice au şi le vând şi le vehiculează, ştiţi că nu are sens", a menţionat gen. Alexander într-un interviu din 2013. „Ar trebui să găsim un mod de a-i opri. Nu ştiu cum se face asta. Ar trebui să decidă instanţele şi factorii de decizie politică, dar, din perspectiva mea, este greşit să permitem ca acest lucru să continue".

Locul lui Alexander în Consiliul de administraţie va oferi, de asemenea, Amazon o nouă experienţă în domeniul contractării de servicii pentru Apărare, un domeniu asupra căruia compania îşi concentrează eforturile în ultimii ani. Amazon a fost un candidat principal la un recent contract de cloud computing în valoare de 10 miliarde USD cu Pentagonul, dar în cele din urmă a pierdut în faţa Microsoft.

Compania este angajată în prezent într-un proces împotriva guvernului federal în legătură cu contractul, susţinând că declaraţiile personale ale preşedintelui Donald Trump împotriva CEO-ului Jeff Bezos al Amazon au influenţat pierderea licitaţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe