Fost fondator al serviciului "Doi şi-un sfert" reţinut în insulele Cayman

O instanţă din Insulele Cayman a judecat miercuri cererea de extrădare a fostului deputat Mihai Tânjală, fost ofiţer de contrainformaţii în Securitate înainte de 89 şi unul din fondatorii celebrului serviciului secret al MAI, "Doi şi-un sfert".
Mihai Tânjală
Mihai Tânjală (Facebook)

Condamnat definitiv la cinci ani de închisoare în România, într-un dosar DNA, Tânjală a fost arestat la începutul lunii decembrie de autorităţile insulare, după ce a părăsit Statele Unite şi a apucat să stea un timp în Havana, Cuba. Din Havana, Tânjală s-a îndreptat spre Insulele Cayman fiind blocat când a vrut să treacă în Jamaica, unde i s-a refuzat accesul pentru că era pe lista Interpol. A revenit în Cayman şi, de data asta, a fost arestat, informează jurnaliştii de la Project, într-o postare pe pagina de Facebook a publicaţiei.

Cazat într-o celulă a centrului de detenţie pentru migranţi din George Town, Tânjală şi-a petrecut ultimele două săptămâni aşteptând verdictul final privind extrădarea sa în România. Judecătoarea Nova Hall a decis să amâne decizia pentru marţi, 29 decembrie.

Fostul ofiţer de contrainformaţii s-a apărat cerând azil politic în Cayman, cererea sa fiind respinsă. Ulterior, la proces, fostul deputat a pretins că este victima unui dosar politic în România şi că întoarcerea sa în ţară i-ar periclita viaţa.

Potrivit Rise Project, Tânjală a fost trimis în judecată în 2009 pentru un prejudiciu de peste 500.000 euro adus statului prin devalizarea Întreprinderii de Construcţii şi Utilaje Grele din Giurgiu printr-o schemă clasică de corupţie ce a permis subevaluarea şi înstrăinarea patrimoniului societăţii.

Condamnat definitiv în 2011, Tânjală a fugit în Florida, Statele Unite, unde şi-a cumpărat un aeroport pentru avioane uşoare. Viza pentru SUA i-a expirat însă pe 15 mai a.c., ceea ce l-a determinat pe fostul parlamentar să fugă în Caraibe.

Înainte de ‘89, Mihai Tânjală a fost ofiţer de contrainformaţii în Securitatea RSR, iar în anii ’90 s-a numărat printre cei ce au pus bazele serviciului secret al Ministerului de Interne, actualul DGIPI, cunoscut şi sub numele „Doi şi-un sfert.”

Tânjală a fost implicat şi în privatizarea combinatului chimic Nitramonia Făgăraş, un caz major de corupţie, din epoca fostului premier Adrian Năstase, mai arată Rise Projects.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne