Fost ministru polonez - Putin s-a oferit să împartă Ucraina cu Polonia

Fostul ministru polonez de externe, Radoslaw Sikorski.
Fostul ministru polonez de externe, Radoslaw Sikorski. (SOEREN STACHE / AFP / Getty Images)

Speakerul Parlamentului polonez, Radoslaw Sikorski, a fost citat ca afirmând că preşedintele rus Vladimir Putin a propus omologului său polonez din 2008 să dividă Ucraina cu Polonia.

Sikorski, care până în septembrie a servit ca ministru de externe al Poloniei, a fost citat declarând website-ului american Politico faptul că Putin a făcut acea propunere în timpul unei vizite efectuate de Donald Tusk, pe atunci premier al Poloniei, la Moscova, în 2008.

“Putin a dorit ca noi să participăm la această divizare a Ucrainei … Acesta a fost unul dintre primele lucruri pe care Putin i le-a spus premierului meu, Donald Tusk, atunci când acesta a vizitat Moscova”, a fost el citat ca afirmând în interviu.

“El (Putin) a spus că Ucraina este o ţară artificială şi că Lwow este un oraş polonez şi de ce nu am rezolva problema împreună”, a fost citat Sikorski.

Înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, teritoriul Poloniei a inclus părti din vestul de astăzi al Ucrainei, incluzând unele oraşe majore precum Lwow, cunoscut sub numele de Lviv în Ucraina.

Se pare că Sikorski, ministru care l-a însoţit pe premierul Tusk la Moscova, a declarat că Tusk nu a răspuns la această sugestie deoarece ştia că este înregistrat. Polonia nu a exprimat niciodată vreun interes în a se alătura operaţiunii ruse.

“Le-am spus clar că nu dorim să avem nimic de a face cu această treabă”, a fost citat Sikorski.

După publicarea interviului, Sikorski a declarat că acesta nu este în întregime corect. “Unele cuvinte au fost interpretate exagerat”, a scris el pe contul său de Twitter luni seara, adăugând că Polonia nu a luat parte la anexări.

Interviul ar putea agrava tensiunile dintre Polonia şi Rusia, cele două state având deja unele neînţelegeri cu privire la criza ucraineană şi arestarea de către Polonia a doi bărbaţi suspectaţi că ar spiona pentru Moscova.

Nici ministerul polonez de externe şi nici oficialii ruşi nu au comentat pe marginea interviului.

“Dacă o astfel de propunere a fost făcută de Putin atunci acest lucru este scandalos”, a declarat luni Ewa Kopacz, care l-a înlocuit pe Tusk în funcţia de premier, după plecarea acestuia pentru o poziţie înaltă la Bruxxeles.

“Nici un premier polonez nu va participa la o astfel de activitate ruşinoasă precum divizarea altei ţări”, a spus ea, adăugând că nu a mai auzit până acum de o asemenea propunere.

Relatarea lui Sikorski nu este prima sugestie că Rusia ar fi urmărit suportul Poloniei în divizarea Ucrainei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe