Fost oficial al Guvernului: Cianura de la Roşia Montană nu se poate neutraliza cu ultraviolete, poate fi doar “bronzată”

A 15-a zi de proteste împotriva proiectului Roşia Montană. Peste 15000 de protestatari au ocupat Piaţa Universităţii. 15 septembrie 2013
A 15-a zi de proteste împotriva proiectului Roşia Montană. Peste 15000 de protestatari au ocupat Piaţa Universităţii. 15 septembrie 2013 (Epoch Times România)

Fostul secretar de stat în Ministerul Industriilor Marin Bivolaru a declarat joi, în cadrul Comisiei speciale, că procesul de distrugere a cianurilor prin ultraviolete este “o poezie”, deoarece acest procedeu se poate realiza doar în sistem staţionar, ceea ce nu este cazul şi la Roşia Montană.

“Se vehiculează tehnologia de distrugere a cianurilor (cu raze ultraviolete, n.r.) pe care eu am observat-o. Am analizat săptămâni întregi conţinutul de cianuri la intrare în iaz şi la ieşire în iaz, tocmai ca să urmăresc dacă există acest fenomen de distrugere prin ultraviolete. Aproape nesemnificative sunt aceste distrugeri. Procesul acesta de distrugere cu ultraviolete este pelicular, apele au o adâncime fantastic de mare. Distrugerea cianurilor prin metoda cu ultraviolete se poate realiza doar dacă este în regim staţionar. Iazul de decantare se alimentează în continuu cu soluţii poluate cu cianuri (…), nu există un regim staţionar care să poată fi controlat (la Roşia Montană n.r.). Este o poezie ca cineva să poată să prevadă epurarea apelor cu raze ultraviolete. Probabil se poate încerca să se urmărească modul de bronzare al acestor cianuri, dar altceva, din punctul meu de vedere nu am obţinut (…)”, a explicat el.

Bivolaru a susţinut că nu se poate exclude o avarie la iazul de decantare.

“Trebuie neapărat să mă leg de iazul de decantare (…). Nu se poate prevedea o astfel de avarie (la iazul de decantare n.r.) (…)”, a punctat fostul deputat PNL.

De asemenea, el s-a arătat “sceptic” în ceea ce priveşte ecologizarea de la Roşia Montană.

“Am încredere că cineva va reuşi să facă această ecologizare, dar sunt sceptic, pentru că până în momentul de faţă, cam tot ce am exploatat noi şi s-a depus în iazul de decantare, nu cred că se poate controla. Asta nu înseamnă că nu trebuie să încercăm”, a conchis Marin Bivolaru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie