Fost oficial de rang înalt al Vaticanului îl acuză pe Papa Francisc de muşamalizare a abuzurilor sexuale. Cere demisia Pontifului

Papa Francisc
Papa Francisc (Getty Images)

Într-o declaraţie şocantă de 11 pagini, un fost ambasador al Vaticanului în SUA, a discutat despre “cine din ierarhie ştia, ce şi când” despre abuzurile comise de cardinalul Theodore McCarrick. Mărturia arhiepiscopului Carlo Maria Vigano implică o serie de oficiali de rang înalt din sânul Bisericii, printre care şi Papa Francisc, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Vigano a afirmat că i-a spus Papei Francisc în 2013 despre acuzaţiile de abuzuri sexuale lansate împotriva proeminentului cardinal, adăugând că suveranul pontif nu a luat nicio măsură.

Iar acum, arhiepiscopul Vigano, în vârstă de 77 de ani, cere demisia lui Francisc.

“În acest moment extrem de dramatic pentru Biserica universală, el trebuie să îşi recunoască greşelile şi, respectând principiul proclamat al toleranţei zero, Papa Francisc trebuie să fie primul care să dea un bun exemplu cardinalilor şi episcopilor care au muşamalizat abuzurile comise de McCarrick şi să demisioneze împreună cu toţi aceştia”, potrivit declaraţiei lui Vigano.

Fostul oficial al Vaticanului, care a deţinut funcţia de nunţiu apostolic în Washington D.C. în perioada 2011-2016, a afirmat că la sfârşitul anilor 2000, Papa Benedict “a aplicat cardinalului McCarrick sancţiuni similare celor impuse acum împotriva acestuia de către Papa Francisc”. Vigano a adăugat că, personal, i-a spus Papei Francisc despre aceste sancţiuni în 2013.

Arhiepiscopul Vigano a afirmat în declaraţia scrisă că Papa Francisc “a continuat să îl acopere” pe McCarrick şi nu numai că “nu a luat în considerare sancţiunile pe care Papa Benedict le-a impus împotriva lui”, dar l-a numit pe cardinal “consilierul său de încredere”. Vigano a afirmat că McCarrick, fost arhiepiscop de Washington, l-a sfătuit pe Papă să numească o serie de episcopi în SUA, inclusiv cardinalii Blase Cupich în Chicago şi Joseph Tobin în Newark.

CBS News a discutat telefonic cu Vigano, care a confirmat că el a scris declaraţia şi a decis acum să vorbească “cu scopul de a combate situaţia gravă în care se află Biserica, pentru a proteja Biserica şi, de asemenea, pentru a opri alte abuzuri”. El i-a mai precizat producătoarei Anna Matranga de la CBS News că nu are nicio agendă ascunsă şi că prezintă doar fapte.

Vigano, care s-a pensionat în 2016 la vârsta de 75 de ani, a descris o discuţie cu Papa Francisc în 23 iunie 2013 – la scurt timp după ce a fost numit în funcţie – despre cardinalul Theodore McCarrick, care a demisionat luna trecută din cauza acuzaţiilor că a abuzat sexual de studenţi seminarişti şi un băiat de altar.

Vigano scrie că i-a adus la cunoştină lui Francisc acele acuzaţii: “Sfinte Părinte, nu ştiu dacă îl cunoaşteţi pe cardinalul McCarrick, însă dacă întrebaţi Congregaţia Episcopilor, există un dosar foarte gros despre el. El a corupt generaţii de seminarişti şi preoţi şi Papa Benedict i-a ordonat să se retragă într-o viaţă de rugăciune şi penitenţă”.

Vigano mai scrie că Papa nu i-a răspuns afirmaţiilor, iar McCarrick a continuat să rămână o figură publică în sânul Bisericii Catolice.

“Papa Francisc a cerut în repetate rânduri o transparenţă totală în cadrul Bisericii. El trebuie să precizeze în mod cinstit când a auzit pentru prima dată de crimele comise de McCarrick, care a abuzat de autoritatea sa faţă de seminarişti şi preoţi. În orice caz, Papa a aflat despre aceste lucruri de la mine în 23 iunie 2013 şi a continuat să îl acopere” pe McCarrick.

Papa Francisc a discutat despre scandalurile legate de abuzurile sexuale în comentarii făcute sâmbătă în Dublin. “Eşecul autorităţilor ecleziastice – episcopi, superiori ai Bisericii, preoţi şi alţii – de a trata în mod adecvat aceste infracţiuni respingătoare a dat naştere, pe bună dreptate, la revoltă şi rămâne o sursă de durere şi ruşine pentru comunitatea catolică”, a afirmat Papa. “Eu însumi împărtăşesc aceste sentimente”.

Papa Francisc a acceptat demisia lui McCarrick în 28 iulie. Fostul arhiepiscop de Washington şi-a susţinut nevinovăţia, însă în această lună, un mare juriu din statul american Pennsylvania a publicat un raport care a susţinut că peste 300 de preoţi au abuzat peste 1.000 de copii, probabil chiar câteva mii, de-a lungul a şapte decenii.

Părintele Bonafice Ramsey din New York a declarat în această lună pentru CBC News că s-a plâns în repetate rânduri cu privire la McCarrick şi că a auzit de comportamentul său tulburător încă din 1986.

Aproximativ 100 de preoţi acuzaţi sunt din dioceza din Pittsburgh, unde Donald Wuerl, actualul cardinal de Washington, D.C., a fost episcop timp de 18 ani.

În declaraţia sa, Vigano mai scrie că Wuerl a ştiut de asemenea despre agresiunile sexuale ale lui McCarrick. “Declaraţiile sale recente că nu a ştiut nimic despre aceste lucruri... sunt complet caraghioase. Cardinalul minte cu neruşinare”, a scris fostul nunţiu apostolic.

Într-un interviu cu corespondenta CBC News, Nikki Battiste, înainte de publicarea raportului marelui juriu, Wuerl a afirmat că a reacţionat rapid la acele acuzaţii şi că nu a avut cunoştinţă de niciun fel de zvon cu privire la McCarrick.

“Dacă au existat acuzaţii, ne-am ocupat de ele imediat. În întreaga perioadă în care [McCarrick] a fost aici şi cu siguranţă în întreaga perioadă în care am fost eu aici, nu au existat niciodată astfel de ştiri. Niciodată nu a venit cineva la mine să îmi spună că această persoană mi-a făcut cutare lucru. Nimeni. Nimeni. Şi, ţineţi minte, tocmai am discutat despre Pittsburgh. Eu am fost în Pittsburgh... nu urmărim zvonurile venite din alte părţi ale ţării”.

Wuerl a mai sugerat pentru CBS că McCarrick a plătit preţul pentru acţiunile sale. “El a demisionat şi demisia sa a fost acceptată. Şi i s-a spus să rămână în izolare... aceasta este o pedeapsă destul de usturătoare de plătit”.

Declaraţia lui Vigano cere Bisericii Catolice să ia măsuri, potrivit Zero Hedge, precizând că, dacă se doreşte să se repare imaginea acesteia, care a fost “puternic desfigurată de numărul atât de mare de astfel de crime abominabile, dacă dorim cu adevărat să eliberăm Biserica din mlaştina rău mirositoare în care a căzut, atunci trebuie să avem curajul să distrugem cultura secretismului şi să mărturisim public adevărurile pe care le-am ţinut ascunse”.