Fost procuror general interimar amnistiat la solicitarea procurorilor

Andrei Pântea, fost procuror general interimar
Andrei Pântea, fost procuror general interimar (proTV.md)

Fostul procuror general interimar, Andrei Pântea a fost condamnat luni, 16 ianuarie, la doi ani de detenţie pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu după ce a transferat în Federaţia Rusă dosarul hoţului Grigore Karamalak, zis ”Bulgarul”. Tot atunci, instanţa a dispus amnistierea fostului procuror, solicitarea venind din partea acuzării, notează anticorupţie.md. Astfel, Andrei Pântea a fost eliberat imediat din izolator.

Potrivit sentinţei magistraţilor, Andrei Pântea nu va avea dreptul să ocupe funcţii publice pentru o perioadă de trei ani.

În opinia procurorului Vitalie Galeru sentinţa nu va fi atacată cu recurs de nici una dintre părţi.

Menţionăm că Grigore Karamalak a părăsit Republica Moldova la sfârşitul anului 1998, la doar câteva zile după ce a fost eliberat din arest preventiv şi plasat sub control judiciar. Potrivit radiochisinau.md, Karamalak a fost reţinut în acelaşi an pentru că ar fi condus un grup infracţional care ar fi comis o serie de omoruri şi jafuri, răpiri de persoane, estorcare de bani şi atacuri banditeşti. În final, acesta a reuşit să obţină cetăţenie rusă, cu toate că se afla în urmărire internaţională încă de când a fugit din Moldova.

În perioada în care deţinea funcţia de prim-adjunct al procurorului general, Andrei Pântea ar fi dispus, ilegal, transferul dosarului de învinuire a interlopului Grigore Karamalak pe adresa organelor competente din Federaţia Rusă. Ajuns în Rusia, dosarul a fost clasat de către autorităţile competente. Ulterior, procurorii l-au învinuit pe Pântea că şi-ar fi depăşit atribuţiile de serviciu.

La 21 septembrie 2016, a fost reluată urmărirea penală a interlopului Grigore Karamalak, după ce Procuratura Generală a dispus anularea ordonanţei prin care a fost dispusă transmiterea cauzei acestuia către autorităţile Federaţiei Ruse. Potrivit sursei citate, în prezent, procurorii susţin că întreprind acţiuni pentru restabilirea materialelor dosarului care ar permite tragerea la răspundere a interlopului Karamalak pentru comiterea unor crime deosebit de grave.

Andrei Pântea a deţinut funcţia de adjunct al procurorului general timp de cinci ani. Ulterior a fost transferat în funcţia de procuror adjunct al municipiului Chişinău. De-a lungul anilor, acesta a fost subiectul mai multor anchete de serviciu, fiind acuzat de comiterea unor acte de corupţie, precum şi de legături cu lideri din lumea interlopă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe