Fost şef al securităţii din Guangzhou, implicat în torturarea prizonierilor de conştiinţă, este exclus din Partid

Campania lui Xi Jinping de înlăturare a rivalilor săi continuă. Un fost şef al securităţii din Guangzhou, care a fost implicat în persecutarea Falun Gong, a fost exclus în mod oficial din Partid pentru “încălcări serioase” ale disciplinei politice, printre altele.
Wu Sha, fost şef al securităţii din Guangzhou, China.
Wu Sha, fost şef al securităţii din Guangzhou, China. (Oriental Net)

Wu Sha, fostul şef al Comitetului de Securitate al regimului chinez în oraşul sudic Guangzhou, a fost înlăturat în mod oficial din Partid.

Într-o declaraţie făcută pe 26 februarie, agenţia chineză pentru anticorupţie – Comisia Centrală pentru Inspecţie Disciplinară – a anunţat că Wu Sha a fost exclus din Partid pentru o serie de infracţiuni: “încălcări serioase” ale disciplinei politice, implicare în “relaţii indecente”, îmbogăţirea ilegală a altor persoane, proxenetism şi pariuri cu acte false de identitate.

Wu a avut o carieră de 30 de ani în sistemul de securitate al regimului chinez. Iniţial, Wu a fost transferat la Biroul securităţii publice din oraşul Guangzhou în 1984 şi a fost numit şef al acestuia în septembrie 2005. În mai puţin de un an a fost promovat în funcţii mai înalte, secretar de partid al Comitetului pentru Afaceri Politice şi Legislative (CAPL) şi membru al Comitetului Permanent al Comitetului de Partid din Guangzhou. CAPL controlează sistemele legale, de securitate şi de penitenciare ale Partidului Comunist Chinez.

În timp ce ocupa funcţii cheie în Guangzhou, Wu a supravegheat, de asemenea, torturarea şi abuzarea practicanţilor Falun Gong în centrele de reeducare.

Abuzuri sistematice

Practicanţii Falun Gong – o şcoală de qigong care implică exerciţii de meditaţie, precum şi învăţături morale bazate pe adevăr, compasiune şi toleranţă – au fost timp de peste 16 ani ţinta unei persecuţii brutale desfăşurate de Partidul Comunist Chinez.

La 20 iulie 1999, fostul dictator chinez Jiang Zemin a ordonat “eradicarea” Falun Gong. De atunci, un număr mare de practicanţi şi-au pierdut slujbele, sute de mii au fost încarceraţi în închisori, lagăre de reeducare sau spitale psihiatrice, unde sunt torturaţi psihic şi fizic şi chiar ucişi. În plus, experţii susţin că regimul chinez este responsabil pentru recoltarea de organe pe viu de la practicanţii Falun Gong, care sunt ucişi în acest proces. Organele recoltate sunt vândute la preţuri foarte mari clienţilor chinezi şi din afara ţării.

Website-ul Minghui.org detaliază două cazuri sfăşietoare de persecuţie, care au avut loc în perioada 2005 - 2015, pe când Wu Sha conducea sistemul securităţii din Guangzhou.

În timp ce era întemniţat la Centrul de Reeducare Sanshui în 2010, Zhang Fengqian, profesor de filosofie antică chineză la Universitatea Sun Yat-Sen din Guangzhou, a fost supus unei spălări pe creier atât de intense încât sănătatea sa mintală a fost afectată.

Un alt practicant Falun Gong întemniţat în acelaşi centru de reeducare a declarat că peste 20 de persoane îl supravegheau pe Zhang în timpul zilei, iar noaptea îi erau legate picioarele şi braţele de colţurile patului. Zhang a fost forţat să rămână cu faţa jos, cu mâinile şi picioarele depărtate, până când torţionarii îl dezlegau a doua zi.

Personalul centrului de reeducare l-a forţat pe Zhang să vizioneze materiale video şi să citească broşuri şi cărţi care defăimau Falun Gong, pentru a-l forţa să renunţe la credinţa sa şi, în schimb, să jure supunere Partidului Comunist Chinez.

Zhang a fost eliberat în iulie 2011 dar, la scurt timp, a fost arestat din nou, conform unui raport din decembrie 2011 publicat de Minghui. Nu se ştie în prezent unde se află Zhang, sau dacă mai trăieşte.

Un alt caz proeminent este cel al lui Deng Fangchen, o rezidentă din Hunan care a condus o firmă de design în domeniul imobiliar în provincia Guangdong. Aceasta a fost arestată pentru prima dată în ianuarie 2010 fiind închisă într-un centru de detenţie înainte să fie transferată în secret la Centrul de Detenţie din Guangzhou. Ulterior, oficialii Biroului 610 – o organizaţie extrajudiciară, similară Gestapo-ului nazist, creată special pentru a persecuta Falun Gong – i-au închis magazinul şi i-au interzis proprietarului spaţiului comercial să-l mai închirieze lui Deng.

Trei ani mai târziu, 10 ofiţeri de poliţie îmbrăcaţi civil au intrat cu forţa în apartamentul lui Deng Fangchen, i-au confiscat materialele legate de Falun Gong, au întemniţat-o în Centrul de Detenţie din districtul Panyu şi i-au evacuat familia, inclusiv pe tatăl ei în vârstă şi bolnav.

Deng a intrat în greva foamei pentru a protesta împotriva abuzurilor comise împotriva ei. Gardienii centrului de detenţie au legat-o de un scaun şi au hrănit-o forţat printr-un tub pe care i l-au introdus pe nări. Apoi, Deng a fost forţată să stea în propriile-i fecale după ce gardienii i-au interzis să folosească baia un timp îndelungat.

Conform Minghui, în prezent, Deng este închisă ilegal în Închisoarea pentru Femei din Guangdong.

În Guangzhou, 5 practicanţi au fost ucişi în timpul “domniei” lui Wu Sha, conform unor date incomplete publicate de Minghui. În întreaga provincie Guangdong, au fost înregistrate 26 cazuri de deces şi 2.591 cazuri de persecuţie împotriva Falun Gong.

Organizaţia Mondială pentru Investigarea Persecuţiei Falun Gong - o organizaţie internaţională nonprofit ce monitorizează persoane şi organizaţii responsabile de abuzarea şi torturarea practicanţilor Falun Gong - îl consideră pe Wu Sha direct responsabil pentru persecutarea lui Deng Fangchen şi Zhang Fengqian.