Fosta judecătoare Geanina Terceanu, condamnată la 7 ani de închisoare. Borcea a fost achitat

Fraţii Ioan şi Victor Becali şi fosta judecătoare Geanina Terceanu au fost condamnaţi la închisoare cu executare pentru corupţie, în timp ce Cristi Borcea a fost în mod surprinzător achitat.
Cristi Borcea şi Geanina Terceanu
Cristi Borcea şi Geanina Terceanu (evz.ro)

Fosta judecătoare Geanina Terceanu a fost condamnată definitiv la 7 ani de închisoare pentru luare de mită în "Dosarul Transferurilor", decizia luată marţi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie fiind definitivă.

Instanţa a decis, de asemenea, confiscarea sumei de 185.000 euro de la fosta magistrata, bani care au constituit mita luată pentru a da o soluţie favorabilă în Dosarul Transferurilor.

În acelaşi dosar, Ioan şi Victor Becali au primit 7 ani şi 4 luni, respectiv 5 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, în timp ce omul de afaceri Cristi Borcea a fost achitat, deşi fusese şi el condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni închisoare.

Cei doi avocaţi inculpaţi în dosar, George-Antonie Iorgovan şi Daniel-Costel Petre, au fost achitaţi de acuzaţia de mărturie mincinoasă.

Care au fost acuzaţiile DNA

"În cursul lunii februarie 2009, judecătoarei Terceanu i-a fost repartizat spre judecare un dosar penal cunoscut în spaţiul public sub numele de "Dosarul transferurilor", cauză în care Becali Ioan, Becali Victor şi Borcea Cristian, alături de alţi inculpaţi, fuseseră trimişi în judecată pentru comiterea unor infracţiuni de înşelăciune şi de evaziune fiscală.

La data de 3 aprilie 2012, Terceanu a pronunţat în dosarul respectiv o hotărâre de achitare faţă de toţi inculpaţii trimişi în judecată şi pentru toate infracţiunile reţinute în sarcina acestora. Potrivit rechizitoriului, pentru a pronunţa această soluţie de achitare – judecătoarea a primit, în intervalul aprilie 2009 – mai 2012, o sumă totală de 195.000 de euro.

Din acest total, suma de 185.000 de euro a fost dată judecătoarei de către fraţii Becali, iar suma de 10.000 de euro a fost dată de către Borcea Cristian.

În cursul anului 2009, judecătoarea a folosit o parte din banii primiţi, respectiv 56.000 de euro, la achiziţionarea unei locuinţe (al cărei preţ total a fost de 93.000 euro).

Ulterior, la data de 12 noiembrie 2012, hotărârea de achitare pronunţată de către inculpata Terceanu Geanina a fost desfiinţată printr-o decizie penală a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a II-a Penală, instanţa de control judiciar pronunţând condamnarea inculpaţilor la pedepse privative de libertate.

În ceea ce-i priveşte pe cei doi avocaţi, aceştia au fost audiaţi ca martori în prezenta cauză, au făcut afirmaţii mincinoase şi nu au spus ceea ce ştiu cu privire la fapte şi împrejurări esenţiale asupra cărora au fost întrebaţi."