Fostele şefe ale DIICOT şi ANRP (Alina Bica şi Crinuţa Dumitrean) rămân în arest preventiv

Alina Bica
Alina Bica (gov.ro)

Fostul procuror şef DIICOT, Alina Bica şi fosta şefă a ANRP, Crinuţa Dumitrean, vor rămâne în arest în dosarul în care sunt cercetate pentru acordarea unei despăgubiri ilegale de 62 de milioane de euro pentru un teren supraevaluat din Capitală, informează Realitatea.net.

Magistraţii ÎCCJ au decis că cele două nu pot fi eliberate. Cele două foste şefe ANRP sunt acuzate de abuz în serviciu, iar consecinţele faptelor acestora sunt deosebit de grave, susţin procurorii.

Atât Alina Bica cât şi Dumitrean au făcut parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP care în 2011 a acordat o despăgubire de 377.282.300 de lei pentru un teren de 13 hectare din zonă Plumbuita din Capitală, supraevaluat cu 263.327.559 lei (echivalentul a 62.548.113 euro).

Bica a fost arestată preventiv pe 22 noiembrie, odată cu alţi doi foşti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, respectiv Lăcrămioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, precum şi cu expertul care a evaluat terenul din Plumbuita, Emil Nuţiu - toţi acuzaţi de abuz în serviciu.

Fosta şefă DIICOT s-a declarat nevinovată, susţinând că nu a văzut raportul de evaluare a terenului şi că ea doar a semnat alături de ceilalţi membri ai comisiei, conform procedurilor.

Situaţia s-a complicat însă pentru Alina Bica şi nu numai pentru ea. Din dosarul iniţial a mai fost disjunsă o cauză vizând noi fapte de corupţie, în care sunt implicate nume grele ale politicii şi mediului de afaceri. Jurnalistul Robert Turcescu a publicat 23 de pagini din "Ordonanţa de disjungere a cauzei" din dosarul Bica, din acestea rezultând o serie de legături infracţionale între fostul procuror şef DIICOT şi vicepremierul Liviu Dragnea, Ovidiu Tender, Elena Udrea, fostul soţ al acesteia, Dorin Cocoş, "băiatul deştept"din energie Bogdan Buzăianu etc.

Potrivit documentului întocmit de procurori, Alina Bica ar fi intervenit pentru cei menţionaţi, contra unor sume consistente de bani sau alte cadouri. Numai de la Ion Niculae, care ar fi intervenit la ea prin vicepremierul Liviu Dragnea, Bica şi-ar fi luat 3,5 milioane de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne