Foşti angajaţi Facebook compară compania cu un “cult”

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg
Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg (Alex Wong/Getty Images)

În interviuri cu CNBC, foşti angajaţi Facebook au comparat compania cu un “cult”, unul dintre ei declarând: “Chiar dacă te simţi foarte prost, trebuie să te comporţi ca şi cum ai iubi acest loc”.

CNBC a compilat marţi o serie de comentarii similare ale unor foşti angajaţi Facebook, care au asemănat gigantul în social media cu un “cult”, unde ei trebuiau să simuleze întodeauna că se simt bine acolo.

“Există o adevarată cultură a "Chiar dacă te simţi foarte prost, trebuie să te comporţi ca şi cum ai iubi acest loc" ”, a susţinut un fost angajat. “Nu este în regulă să acţionezi de ca şi cum acesta nu este cel mai bun loc de muncă”.

“Nu am simţit niciodată că este un mediu care a încurajat cu adevărat ‘sinele autentic’ şi opiniile diferite, deoarece atunci când am procedat astfel, am primit mereu telefoane”, a mărturisit un fost manager.

Un alt angajat, care a plecat din companie în 2017, a afirmat: “Atunci când există operaţiuni mai ample, nu îţi permiţi să îţi exprimi opinia proprie... Dacă ai o armată, cu cât este mai mare armata, cu atât ai mai puţine voci individuale. Ei trebuie să îl urmeze pe lider”.

Totodată, angajaţii sunt de asemenea forţaţi să fie foarte atenţi la imaginea pe care o transmit conducerii, un fost angajat afirmând: “Oamenii sunt foarte atenţi la cei cu care sunt conectaţi pe Facebook, cu cine lucrează şi la ce anume postează, pentru a se pune într-o lumină favorabilă în ochii managerilor ... Există atât de mulţi oameni care nu sunt fericiţi, dar postările de pe Facebook nu reflectă conversaţiile pe care le aveţi în privat cu oameni care plâng şi sunt cu adevărat nefericiţi”.

În 2016, Antonio Garcia Martiner, fost manager de produse la Facebook, a asemănat la rândul său compania cu un cult, comparându-l pe directorul general Mark Zuckerberg cu Jim Jones, fost lider al unui cult religios periculos din Jonestown.

“Facebook este plin de credincioşi adevăraţi care nu fac ceea ce fac pentru bani şi care nu se vor opri decât atunci când fiecare bărbat, femeie şi copil de pe Pământ se uită pe o pagină cu fond albastru şi un logo al Facebook”, a susţinut el. “Zuckerberg a fondat biserica unei noi religii”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură